Kijev szerint az orosz fenyegetés nem hagyott alább

Oroszország területéről továbbra is intenzíven ellátják utánpótlással és fegyverekkel a kelet-ukrajnai szakadárokat – jelentette ki Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője vasárnapi kijevi sajtótájékoztatóján.

A szóvivő pontos adatokat nem tudott mondani. Kijelentette ugyanakkor, hogy a térségben harcoló ukrán fegyveres erők jelentetése szerint az utóbbi időben megerősödtek a szeparatista fegyveresek. 

Vasárnap újabb, 32 autóból álló úgynevezett segélykonvoj hajtott be Ukrajna területére Oroszországból a Luhanszk megyei Izvarinénél, a Donyeck elnevezésű orosz határátkelőn keresztül, megsértve a nemzetközi megállapodásokat – mondta Liszenko. Kijelentette, hogy az ukrán hatóságok nem ellenőrizték a szállítmányt, mivel annak érkezéséről nem kaptak hivatalos értesítést Moszkvától. Ez már az ötödik humanitáriusnak nevezett orosz konvoj, amely augusztus 22. óta behatolt Ukrajna területére, három napon belül pedig a második.   

Közben az ukrán határőrszolgálat jelentette, hogy az orosz határ menti térségből, Szverdlovszkból és Cservonopartizanszkból mintegy 80 fős szeparatista fegyveres csoportot irányítottak át a megyeszékhelyre, Luhanszkba. A jelentés szerint a csapatot olyan buszokon és GAZ típusú autókon szállították, amelyekre az ukrán határőrség emblémáját festették. A határőrök szerint a csapat fele polgári öltözetben utazott. Kijevi értesülések szerint az egyik luhanszki varróüzem rendelést kapott nagy számú ukrán katonai egyenruha készítésére.   

Liszenko sajtótájékoztatóján beszámolt arról, hogy az elmúlt 24 órában három ukrán katona esett el és hét sebesült meg a harcok övezetében. Elmondta, hogy vasárnap reggel két katona meghalt az azovi-tengeri Mariupol város egyik ellenőrzőposztjánál. Egy civilt állítottak meg, aki azt mondta, hogy segélycsomagokat visz személyautóján az Azov ukrán belügyi egységnek. Az autó átvizsgálása közben azonban a gépkocsi felrobbant. A detonáció következtében az autó sofőrje is megsérült. Liszenko tájékoztatása szerint az autóba rejtett robbanószert távirányítással robbantották fel, a sofőr pedig nem tudott arról, mit szállít.     

A TSZN ukrán hírtelevízió szerint az ukrán katonák kiűzték a szeparatista fegyvereseket a donyecki nemzetközi repülőtér új termináljából, amelynek második szintjét tartották megszállva az oroszbarát szakadár erők. Az épületre a katonák kitűzték az ukrán nemzeti lobogót.

MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »