Újabb reformokra készül Franciaország

Majdnem három és félmillióra tehető a francia álláskeresők száma, ez minden várakozást felülmúlt, ezért Manuel Valls miniszterelnök reformokat sürget. Francois Hollande elnök szerint azonban nem sokat tehetnek az ügy érdekében mindaddig, amíg az egész európai gazdaság fel nem tápászkodik a padlóról.

Az augusztusi enyhe javulás után a munkanélküliek száma ismét növekedett Franciaországban: a munkaügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint közel három és félmillióra tehető az állástalanok száma. A kormány októberi adatközlése szerint ez 0,6 százalékos növekedési ráta, amellyel összefüggésben François Rebsamen munkaügyi miniszter a Le Parisien napilapnak szokatlanul őszinte módon a következőképp nyilatkozott: „Legyünk őszinték! Elbuktunk.”

A számadatok Manuel Valls francia miniszterelnök ígérete után láttak napvilágot, amelyben a politikus reformok kidolgozásáról beszélt. Egy interjúban a rövidtávú és hosszútávú munkanélküli ellátásokat említette, valamint azt, hogy egyeztetne a szakszervezetekkel a két stratégia összeolvasztását illetően. Francois Hollande elnök pedig úgy fogalmazott Brüsszelben, hogy a munkanélküliség nagysága ellenőrizhetetlen és nem kezelhető addig eredményesen, amíg Európában ismét fel nem lendül a gazdaság. Azt is bevallotta, hogy a reformok tárgyalásai során gyakran mutatkoznak holtpontok.

Az ország új gazdasági minisztere, Emmanuel Macron szintén egyetért a munkanélküli ellátórendszer megújításának szükségszerűségével. Elismerte, hogy Franciaország nyomás alatt van, hiszen az uniós elvárásokkal szemben a költségvetést igen vérszegény növekedés jellemzi, ezért esedékes a mély strukturális átalakítás. A költségvetési hiány 4,4-ről mindössze 4,3 százalékra csökkent, ami még jócskán messze van az Európai Bizottság által 2017-es dátummal szabott három százaléktól. Annak ellenére, hogy a foglalkoztatási problémák megoldására többmilliárd eurónyi támogatást költöttek, mégsem látszik beindulni a fejlődés, így az ország teljesítményére egyre nagybb nyomás nehezedik. Az európai tisztségviselők igyekeznek meggyőzni Franciaország vezetését, hogy alakítsák át a jövő évre vonatkozó költségvetést. A javasolt tervezetnek pedig szerves része ez a teljes pontossággal még nem ismert munkaügyi reform. Egyelőre a munkába állás megkönnyítése, a munkaerőfelvétel egyszerűsítése lehet az egyik fő cél.

A miniszterelnöknek azonban már a kezdetekkor azzal kellett szembesülnie, hogy saját pártja is kételkedik a kivitelezésben. Claude Bartolone, a szocialisták szóvivője szerint Valls elhamarkodja a nyilvánosság előtt tett kijelentéseit a reformokat illetően, hiszen minden eddig elhangzott egyelőre csak terv és fantázia.

Zsoldos Diána

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »