Nem sikerült megbuktatni a minisztert

Csütörtökön késő estig tartott Pozsonyban az a rendkívüli parlamenti ülés, amelynek egyetlen témája Ján Richter leváltása volt, tudósít az Új Szó.

Sikertelenül ért véget Ján Richter leváltása – a szociális ügyi miniszter lemondásához kevésnek bizonyult az 50 ellenzéki szavazat a kormánypárt 77 szavazatával szemben. A tárcavezetőt a foglalkoztatási támogatások felosztása, és egy 2008-as korrupciógyanús ügy miatt váltotta volna le az ellenzék.

A Richter minisztériumához tartozó munkaügyi hivatal 23 ezer eurós dotációt adott egy pozsonyi végrehajtó, Rudolf Krutý hivatalának négy új munkahely kialakítására. Az ellenzék szerint ez a pazarlás csúcsa: Pozsonyban nem szabad támogatást adni egy végrehajtónak. Az ülés alatt Richter rámutatott arra, hogy az előző két szociális ügyi miniszter is hasonlóképpen járt el tárcavezetőségük idején. Elmondta, hogy Jozef Mihál és Ľudovít Kaník 72 munkanélkülinek teremtett állást 50 végrehajtói intézményben. Az említett tényekre Jozef Mihál úgy reagált, hogy ha ez igaz, akkor ez az ő tudta nélkül történt, s amennyiben sikerül Ján Richtert leváltani, úgy ő is lemond képviselői mandátumáról.

A másik ok a miniszter és a Star EU cég viszonya. Az ügy szálai még az előző Fico-kormány idejére nyúlnak vissza, amikor Richter a Smer pénztárosa volt. Egy zártkörű megbeszélésen smeres polgármesterek figyelmébe ajánlotta az uniós projektek menedzselésével foglalkozó céget. Ezt követően az Star EU 70 önkormányzat közbeszerzésén indult, mindegyiket megnyerte, így összesen 1,44 millió eurós megrendelést kapott.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek