Megvan az egyezség: már nem kell félnünk a téltől

Az európaiaknak nem kell fagyoskodniuk az idei télen – jelentette ki az Európai Bizottság elnöke azt követően, hogy Oroszország és Ukrajna a Bizottság bábáskodása mellett csütörtök este Brüsszelben aláírta a köztük lévő gázár-vitát lezáró ideiglenes megállapodást. Az alku révén 2015. március végéig megoldottnak tűnik Ukrajna és ezzel az EU gázellátása is.

Aláírták Oroszország, Ukrajna és az Európai Bizottság képviselői csütörtök késő este az orosz-ukrán gázvitát a jövő március végéig tartó téli fűtési szezonra rendező ideiglenes megállapodást és az annak végrehajtását szabályozó technikai dokumentumot, amit a Gazprom és az ukrán Naftogaz vezetője írt alá.

Az aláírási ceremónián tanúként megjelenő José Manuel Barroso bizottsági elnök közölte, hogy a megállapodásnak köszönhetően Közép- és Kelet-Európa országainak nem kell fagyoskodniuk az idei télen. „Garantálni tudjuk a biztonságos gázellátást a télen” – tette hozzá Günther Oettinger, a háromoldalú tárgyalások sikeréhez április óta közvetítőként hozzájáruló uniós energiapolitikai biztos.

A megállapodás értelmében az ukrán Naftogaz december végéig két részletben összesen 3,1 milliárd dollárt utal át a Gazprom számlájára, rendezve ezzel az orosz féllel szemben fennálló 5,3 milliárd dolláros ukrán tartozás egy részét. Az első, 1,45 milliárdos törlesztő részletet november végéig utalják, míg a fennmaradó 1,65 milliárdos tételnek december végéig kell megérkeznie a Gazprom számlájára.

A június óta Ukrajnába szünetelő orosz gázszállítás akkor indul újra, ha Kijev törleszti az első részletet és előre fizet a leszállítandó földgázért, amelynek mennyisége az év hátralevő részében elérheti a 4 milliárd köbmétert. Azért ennyit, mert Kijevnek ekkora mennyiség kifizetésére van pénze.

Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter szerint Moszkva november és március között 100 dolláros diszkontárat alkalmaz majd az exportvám csökkentésével, ami – és ezt már Juraj Prodan ukrán miniszter tette hozzá – az idei év hátralevő részében ezer köbméterenkénti 375 dolláros, a jövő év első negyedévében pedig 365 dolláros egységárat jelent.

Novak ugyanakkor leszögezte, hogy kizárólag a november és a március közötti időszakra rögzítettek árat, az utána következő időszakra nem, és Moszkva álláspontja szerint ezt követően a még 2009-ben aláírt szerződés az irányadó.

A megállapodás célja az volt, hogy a téli hónapokra, vagyis öt hónapra biztosítsa Ukrajna és az Európai Unió gázellátását. Az árvita végleges rendezését a felek a stockholmi döntőbíróságtól várják, amelyhez a Naftogaz és a Gazprom egyaránt keresetet nyújtott be, vitatva a másik oldal álláspontját arról, hogy mi is minősül a piaci árnak. Prodan mindenesetre úgy vélte, hogy az ideiglenes megállapodásban rögzített ár közel áll a piacihoz.

A két miniszter és „kezesként” Günther Oettinger jogilag kötelező jegyzőkönyvet írtak alá, ami a 2009-es szerződést módosítja a 2014 novembere és 2015 márciusa közötti időszakra. Alekszandr Novak hangsúlyozta, hogy Moszkva mind az árat, mind pedig az adósság átrendezését illetően engedményt tett.

A megszakításokkal majdnem 48 órán át tartó tárgyaláson az egyik legfogósabb kérdés az ukrán fizetés módja volt, illetve annak a szavatolása az EU által. Oettinger elmondása szerint az idei év végéig rendezendő 3,1 milliárd dolláros ukrán adósságtörlesztéshez az EU-val és az IMF-fel aláírt program által létrehozott pénzügyi tartalékból folyósítják a pénzt, míg az új gáz beszerzéséhez szükséges összeget a Naftogaz bevételeiből finanszíroznák. Azt is megerősítette, hogy a februári és márciusi gázszállítást a várhatóan az év elején az EU-val aláírandó újabb támogatási programból fedezhetik.

További fontos momentuma a megállapodásnak, hogy az öt hónapos időszakban a Gazprom eltekint attól a klauzulától, miszerint a teljes lekötött és nem csak a ténylegesen leszállított gázért kell fizetni (take or pay).

Mind az orosz, mind az ukrán fél fogadkozott, hogy tartani fogják magukat a most aláírt kontraktushoz.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

Kinek ajánlott a hajbeültetés? (x)

A kopaszodás nem visszafordítható folyamat, így a hajbeültetés bizonyul az egyetlen hatékony megoldásnak a problémára megszüntetésére. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy alkalmasak vagyunk-e egyáltalán a beavatkozásra, illetve hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnünk. 

Read More »