Autómutyi: újabb állami cégvezető bukott meg

Egy újabb állami cég vezetőjének kell távoznia azért, mert visszaélt a pozíciójával. Pavol Pavlis gazdasági miniszter tegnap azonnali hatállyal leváltotta posztjáról Ladislav Košeckýt, a gazdasági tárca tulajdonában lévő MH Development Kft.  ügyvezetőjét, mert az a saját tulajdonában lévő cégtől bérelt autót az állami vállalatnak, írja az Új szó.

A visszaélésre Miroslav Beblavý, a Sieť alelnöke hívta fel a figyelmet. A parlamenti képviselő szerint Košecký az MH Development Kft.-nek saját cégétől, a Mertimex Kft.-től kölcsönzött gépkocsit. „A központi szerződéstárban közzétett szerződés szerint az ingatlanközvetítéssel foglalkozó MH Development 2013-ban egy évre a Mertimextől bérelt autót, amiért havi 1200 eurót fizetett áfa nélkül” – nyilatkozta Beblavý.  Egy év alatt így több mint 14 ezer eurót fizetett ki, miközben ilyen összegért az állami vállalat már egy új autót vehetett volna. Beblavý szerint Košecký ezzel megsértette az összeférhetetlenségi szabályokat, hiszen a Mertimexnek ő az egyedüli tulajdonosa, a bérleti díjat így tulajdonképpen saját magának fizette ki.  Ez azonban még nem minden. Az MH Development honlapján közzétett számlák szerint ugyanis az állami cég három számlát fizetett ki a Mertimexnek az autóbérlésért, összesen 46 320 euró értékben, miközben ezek közül csak egy számla utal a központi szerződéstárban közzétett szerződésre. „Ha bebizonyosodik, hogy az említett számláknak nincs meg a jogi alapja, Košeckýt jogtalan meggazdagodással is vádolhatják” – állítja Beblavý, aki épp ezért tegnap levélben kérte fel Pavol Pavlis gazdasági minisztert, hogy hívja vissza Košeckýt az MH Development éléről.  Hogy Beblavý vádjai nem légből kapottak, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a tárcavezető a felhívásnak már tegnap eleget tett. Miriam Žiaková, a gazdasági tárca szóvivője szerint Košecký lelépőre sem számíthat, hiszen még a gazdasági miniszter is elismeri, hogy a leváltott cégvezető rendkívül etikátlanul járt el. Az általa eddig vezetett MH Development társaságot a gazdasági tárca a jövő év elejétől összevonja a minisztérium egy másik cégével, az MH Invest Kft.-vel.  Nem ez az első eset, hogy egy állami cég éléről kell távoznia a vezetőnek gyanús autóbérlés miatt. Beblavý augusztus végén a Pozsonyi Értéktőzsde (BCPB) igazgatótanácsi elnökéről, Jozef Medveďről derítette ki, hogy az visszaélt pozíciójával. A tőzsdecég ugyanis a Vanys Rt.-től kölcsönzött gépkocsikat 19 900 euró értékben, miközben a Vanys egyedüli részvényese Jozef Medveď. Az ügy kirobbanását követően Medveďnek távoznia kellett a posztjáról.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »