Hétfőtől tárgyal Izrael és a Hamász

Annak ellenére, hogy szerdán Jeruzsálemben egy Hamász-tag akciója során életét vesztette egy három hónapos gyermek, illetve további nyolc ember megsérült, hétfőn Kairóban újraindulnak a tárgyalások a palesztin terrorista szervezet és Izrael között.

A hírt csütörtökön az Iszlám Dzsihád terrorista csoport vezetője jelentette be, amely a legutóbbi palesztin-izraeli konfliktus, az ötven napos háború során a Hamász mellett viselt hadat Izrael ellen. A konfliktus augusztus 26-án tűzszünettel zárult. Az Iszlám Dzsihád, a Hamász, valamint a Palesztin Hatóság egyaránt részt vesznek a Kairói tárgyalásokon.

Az Iszlám Dzsihád egyik tagja, Khaled al-Batsh egy palesztin hírügynökségnek arról számolt be, hogy az egyiptomi közvetítők minden érintett félnek elküldték a meghívást, felszólítva őket arra, hogy hétfőn térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz. A tárgyalások középpontjában Gáza halászati korlátozása, a fegyvercsempészet, illetve a haditengerészeti támadások megakadályozásának kérdése áll majd.

A Hamász ezen kívül tárgyalni szeretne bebörtönzött tagjainak szabadon bocsátásáról, cserébe visszaszolgáltatnák az Izraeli Védelmi Erők elesett katonáinak holttestét. Emellett a korábbi tervek szerinti gázai kikötő és repülőtér működtetésének kérdését is meg szeretnék vitatni. 

Frei Gerda

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »