A terror már elérte Egyiptomot

Szükségállapotot rendelt el péntek éjjel Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfő az Észak-Sínai kormányzóság egyes részein az aznap elkövetett két merénylet miatt, amelyben a legfrissebb hírek szerint 33 katona vesztette életét és sok megsebesült. Az elnök később külföldi erőket vádolt azzal, hogy ők állnak a merénylet mögött.

Az elnöki hivatal közleménye szerint a rendkívüli állapot helyi idő szerint szombat hajnali 5 órától érvényes és három hónapra szól a kormányzóság Izraelhez és a Gázai övezethez közel fekvő részein. Az intézkedésre az indoklás szerint biztonsági okok miatt van szükség.

Az egyiptomi televízió szerint az államfő egyúttal elrendelte az Egyiptom és a Gázai övezet közötti rafahi határátkelő lezárását is. A rafahi az egyetlen átkelő, amely nem Izrael felé vezet az övezetből.

Pénteken az egyik merényletben több mint két tucat katona meghalt, 28 megsebesült egy autóba rejtett pokolgép robbanásában. Az öngyilkos merénylő egy katonai konvoj elhaladásakor hozta működésbe a robbanószerkezetet a gázai határ közelében, a félsziget északi részén található el-Arístól északnyugatra.

A merénylet elkövetését eddig egyetlen szervezet sem vállalta, a feltételezések szerint azonban az Anszár Beit al-Makdisz (Jeruzsálem Védelmezői) nevű terrormilícia áll a támadás mögött. A merénylet után néhány órával egy másik támadást is végrehajtottak a Sínai-félszigeten. Egy férfi tüzet nyitott a biztonsági erők tagjaira egy katonai ellenőrzőpontnál el-Arísban. Az eddigi információk szerint az akcióban hárman életüket vesztették.

Szombat esti nyilatkozatában Abdel-Fattáh esz-Szíszi meg nem nevezett külföldi erőket vádolt azzal, hogy ők állnak a merénylet mögött. Az áldozatok temetési szertartásán elhangzott beszédében az elnök azt állította, hogy – mint fogalmazott – „nagy összeesküvést” szőttek az ország ellen. Egyidejűleg drasztikus intézkedéseket helyezett kilátásba a terrorista csoportok ellen.

Múlt vasárnap hét egyiptomi katonával végeztek a Sínai-félszigeten. A terület északi fele szélsőséges iszlám harcosok menedéke, ők rendszeresen intéznek támadásokat az egyiptomi hadsereg és a biztonsági erők ellen.

MTI

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »