A svájci hadsereg az ebola megfékezésének szolgálatában

Svájc katonai segítségnyújtást tervez az ebola-sújtotta Libériában.

Szerdai ülésnapján a svájci szövetségi parlament úgy határozott, hogy még októberben egy 12 főből álló, fegyvertelen katonai megfigyelő osztagot küld Nyugat-Afrikába. A különítménynek elsősorban az lesz a feladata, hogy a helyszínen tájékozódjon arról, szükséges és lehetséges-e a közeljövőben egy nagyobb volumenű, az ebola-járvány megfékezését szolgáló svájci bevetés.

Amennyiben az októberi felderítés indokoltnak és kivitelezhetőnek tart egy hosszabb távú küldetést, az azt jelentené, hogy novemberben egy megközelítőleg 90 fős, katonákból és önkéntesekből álló misszió érkezhetne Libériába, számolt be a részletekről André Simonazzi, a Bundesrat szóvivője. A járvány továbbterjedésének megakadályozására emellett 2-3 „Super Puma” típusú helikoptert is használatra bocsátana a svájci állam. Ezek feladata azonban kizárólag orvosok, segítő személyzet és humanitárius segélyek szállítása lenne, megbetegedett személyek utaztatása szóba sem kerülhet. 

Svájc az eddigiekben is jelentős támogatást nyújtott az ebola-járvány ellen folytatott nemzetközi harchoz: 9 millió frankos anyagi hozzájárulással segítette a nyugat-afrikai területeket. Az alpesi ország az aktív szerepvállalásról szóló határozattal az ENSZ elmúlt napokban közzétett, fokozott nemzetközi közreműködést szorgalmazó felhívásának kíván eleget tenni. Ugyanakkor a Bundesrat döntése nem csak a közvéleményt, hanem a politikusokat is jelentősen megosztja, hiszen sokan tartanak egy esetleges bevetés kapcsán attól, hogy az ebola-fertőzés Svájcot is elérhetné.

Küttel Orsolya

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »