Megkezdődött a népirtással vádolt kenyai elnök meghallgatása

Továbbra sem nyugodhatnak meg a kedélyek Kenyában, ahol a köztársasági elnök és több magas rangú vezető ellen is eljárást indított a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság. A héten zajlott Uhuru Kenyatta elnök meghallgatása.

Az elnököt azzal vádolja az ügyészség, hogy a 2007-es választásokat követő vérengzésekkor ő bujtotta fel a kikuyu etnikumú Mungiki szektát, hogy támadják meg a rivális etnikai csoportokat. A vérengzések során mintegy ezren vesztették életüket és több százezer ember kényszerült elmenekülni otthonából.

Kenyatta meghallgatása meglepte a kenyaiakat. A közvélekedés szerint ugyanis az ügyészségi indítvány gyenge lábakon áll, és mivel régóta nem született ítélet, bizonyára meg is szüntetik az eljárást az elnök ellen. Elemzők szerint egyébként az ICC határozatlansága Kenyatta malmára hajtotta a vizet a 2013-as megválasztásakor. Helyi vélekedések szerint helyettesével, a szintén népirtással vádolt William Rutóval – aki 2007-ben még legfőbb riválisa volt – a két etnikum képviselőiként csupán áldozatok, akik helyére a Nyugat saját jelöltjeit szeretné ültetni, hogy újragyarmatosítsák az országot.

Hiábavalónak bizonyult azonban az elnök minden próbálkozása, hogy elkerülje a Nemzetközi Törvényszék tárgyalását. Hiábba lobbizta ki az Afrikai Uniónál a határozatot, hogy hivatalban lévő elnök nem köteles megjelenni az ICC előtt, és kérte a hágai Bíróságot, hogy személyes megjelenés helyett videón keresztül történjen a meghallgatása, a Törvényszék arra hivatkozott, hogy „az igazságszolgáltatás a jelen helyzetben megköveteli a vádlott fizikai jelenlétét”. Így hétfőn Kenyatta bejelentette, elmegy Hágába, és a tárgyalás ideje alatt Rutóra ruházza át a hatalmát.

A tárgyalás eredetileg februárban lett volna, az ügyészség azonban elhalasztotta, arra hivatkozva, hogy a kenyai kormány nem küldte meg a tárgyaláshoz szükséges dokumentumokat.

A Nemzetközi Büntetőbíróság a meghallgatás során azt szerette volna, ha Kenyatta választ ad arra, hogy miért tartotta vissza a kenyai kormány az ellene szóló bizonyítékokat. Kenyatta végül nem tett vallomást és védőügyvédjén keresztül úgy nyilatkozott, hogy kormánya együttműködött az ügyészséggel, amennyiben ez lehetséges volt.

A tárgyalást ezek után elhalasztották. Az ügy itt természetesen nem ér véget, azonban kérdés, hogy ennyi év után, és ilyen eredmények felmutatásával képes lesz-e a Nemzektözi Büntetőbíróság felelősségre vonni a kenyai elnököt és a népirtás felelőseit.

Bucsku Enikő

Friss hírek