A kampány miatt áll le a parlament

A nép közé kívánkoznak a smeres képviselők, ezért Pavol Paška házelnök október 31-én be akarja fejezni a parlament jövő héten kezdődő ülésszakát. A 112 javaslatot két és fél hét alatt biztosan nem tudják megvitatni a képviselők, írja az Új Szó.

Tekintet nélkül arra, hogy milyen hosszú a program, október 31-én javaslatot teszek az ülésszak befejezésére” – jelentette be tegnap Pavol Paška házelnök a parlament házbizottságának ülését követően. A kormány és a képviselők összesen 112 törvényjavaslat megvitatását kezdeményezték, ebből 73 ellenzéki javaslat. Ezen felül várható legalább egy rendkívüli ülés is, mert az ellenzék megkísérli Ján Richter szociális ügyi miniszter leváltását, annak korábbi, korrupciógyanús ügyei miatt. Ezeket az üléseket Paška éjjel akarja megtartani. „Ez hatékony módszer, kibeszélhetik magukat” – üzente Paška az ellenzéki pártoknak.

Jön a kampány

A házelnök a november 15-i önkormányzati választásokkal indokolja az ülés korai bezárását. „Az emberek közé akarunk menni, az emberek várnak” – jelentette ki a házelnök, aki ismét kifogásolta a túl sok ellenzéki javaslatot.

„Nem fogadom el az ellenzéknek ezt az obstrukcióját, ezt a játékot elutasítom, kormánypártként azt fogjuk csinálni, amit már 15 éve, a kormányprogramot fogjuk megvalósítani – jelentette ki Paška. – Nincs értelme éjt nappallá téve itt ülni, és az értelmetlen ellenzéki javaslatokról tárgyalni, amelyek nem javítják az emberek életét.”

Ellenzék: lopják a javaslatainkat

Az ellenzék szerint azonban azért van olyan sok ellenzéki javaslat az októberi ülés napirendjén, mert a Smer megakadályozta, hogy a szeptemberi ülésszakon megvitassák az ellenzék által benyújtott törvénytervezeteket, 10 programpontot levett a napirendről, ezért az ellenzék valamennyi, közel negyven indítványát visszavonta.

„Ha hagyták volna, hogy megvitassuk szeptemberi javaslatainkat, akkor most nem lenne ilyen sok ellenzéki törvénytervezet” – mondta lapunknak Solymos László, a Híd frakcióvezetője. Visszautasítja Paška kijelentéseit, szerinte az ellenzéki javaslatok a lakosság érdekeit szolgálnák, ha a Smer hajlandó lenne érdemi vitát folytatni róluk. Sok elutasított ellenzéki javaslat később kormányjavaslatként tér vissza a parlamentbe, figyelmeztet Solymos.

Pavol Abrhan (KDH) szerint a javaslatok száma azt tükrözi, hogy ki dolgozik a parlamentben és ki nem. „Az ellenzék célja a lakosság gazdasági és szociális helyzetének javítása, jogunk és kötelességünk ilyen javaslatokat beterjeszteni” – jelentette ki a KDH frakcióvezetője.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »