Egy barátság előnyei

A Belgrád egyik legfőbb jelképének számító Szent Száva-templom építését hamarosan befejezhetik, miután Vlagyimir Putyin 30 millió eurós támogatást nyújtott a templom belső terének kialakítására. Az orosz államfő október 16-án Belgrádba érkezik majd, hogy együtt ünnepelje a szerbekkel Belgrád felszabadulásának évfordulóját.

A Szent Száva-templom építésének ötlete első ízben 1895-ben merült fel, de csak 1935-ben kezdték el a munkálatokat. Az első és második világháború is megszakította az építkezést, ez után csak 1985-ben folytatódott a hely újbóli felszentelését követően. 

Érdekesség, hogy az építkezés költségeit kezdetek óta főként adományokból fedezték, ezzel is magyarázható, hogy nagyon lassan haladt a munka. A koszovói Gračanica kolostort idéző templom kívülről 2004-ben készült el. Vlagyimir Putyin orosz elnök 2011-es belgrádi látogatásakor járt a Szent Száva-templomban. A mostani támogatást, a mintegy 30 milló eurót, a belső tér kialakítására szánják – írta a Večernje Novosti című belgrádi napilap. 

A belső teret díszítő szerb-bizánci stílusú mozaikokon mintegy háromszáz orosz és fehérorosz művész dolgozik majd, a munkálatokat is egy orosz ikonfestő Nyikolaj Muhin vezeti majd. Mielőtt megkezdenék a templom díszítését, az orosz kivitelezők tanulmányozni fogják Szerbia, valamint Montenegró templomait és kolostorait is, hogy a szerb templomdíszítés főbb sajátosságait megismerjék. 

Ünnepségre érkezik Putyin 

Belgrád felszabadításának hetvenedik évfordulója alkalmából az október 16-i ünnepségre Szerbiába látogat Vlagyimir Putyin orosz államfő. Előzetes egyeztetések szerint Aleksandar Vučić miniszterelnökkel és Tomislav Nikolić államfővel is találkozni fog. 

Az orosz államfő látogatása során biztosan szó esik majd a két ország közötti kapcsolatokról. Ezzel kapcsolatban a miniszterelnök kifejtette, hogy ez a kapcsolat már most is nagyon jó, de közös erővel tovább fejleszthető.

Kínos most Putyin látogatása?

Ivica Dačić szerb külügyminiszter a Szerbiai RTV reggeli híradójának vendégeként kifejtette, hogy az orosz-szerb barátságot továbbra is ápolni kívánja. Ez különösen fontos kijelentés annak fényében, hogy Szerbia az EU részévé kíván válni.

„Szerbia elsődleges külpolitikai célja továbbra is az Európai Unióhoz való csatlakozás, ettől függetlenül a régi baráti kapcsolatokat is ápolni kell” – nyilatkozta a külügyminiszter.

Vlagyimir Putyin látogatása a külügyminiszter szerint nem köthető össze Szerbia külpolitikai céljaival, nem szabad félreértelmeznie senkinek.

„Nem értem néhány ellenzéki párt véleményét, miszerint el kellene halasztanunk Vlagyimir Putyinnak a látogatását, mert véleményük szerint talán nem a legmegfelelőbb időpontban jönne. Mi ebben az időpontban a nagy győzelmet, Belgrád felszabadulását ünnepeljük. Ahogy minden ország, Szerbia is megünnepli saját győzelmét, ehhez mindenkinek, nekünk is jogunk van. Ez a látogatás egy kétoldalú dolog, amely nem köthető össze Szerbia külpolitikai céljaival, vagyis az uniós csatlakozási törekvéseinkkel.”

Az Európai Unió részéről számtalanszor felmerült már az igény arra, hogy Szerbia Oroszországgal szembeni uniós érdekeket képviseljen, hiszen az európai közösségnek egyazon állásponton kell lennie az ukrán válság kapcsán, azonban ettől a kéréstől a szerb fél eddig mindig elzárkózott.

Nagy Orsolya

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »