A mexikói tömegsírok nyomában: eltűntek a demonstráló diákok

A Guerrero államban található Iguala város külterületén a mexikói hatóságok vasárnap huszonnyolc holttestre bukkantak. A tömegsírok tizenöt kilométerre találhatók attól a helytől, ahol szeptember 26-án egy csapat tüntető diáknak nyoma veszett. A hatóságok még nem erősítették meg, hogy a sírok az eltűntek holttesteit rejtették.

Mi történt szeptember 26-án?

Az Escuela Normal de Ayotzinapa nevű egyetem hallgatói, akik a vidéki tanárok jogaiért tüntettek, összetűzésbe keveredtek a helyi rendőrökkel, akik tüzet nyitottak a diákokra. Négy órával később ismeretlenek egy csoportja lőtt rá az újságírókkal beszélgető egyetemistákra. Az incidens végül hat halálos áldozatot követelt, további huszonöt ember megsérült, valamint ötvenhat diák eltűnt az eset következtében.

Szeptember 29-én az eltűntek közül tizenhárman előkerültek, de negyvenhárom diákot továbbra sem találnak. A demonstráció miatt eddig harminc embert, közülük huszonkét rendőrt vettek őrizetbe.

Ki állhat a történtek mögött?

A mexikói hatóságok szerint az eset hátterében a Guerreros Unidos elnevezésű bűnszervezet állhat, a letartóztatott rendőrök többsége is a banda szolgálatában állt. A város polgármesterének, José Luis Abarcának az eset után nyoma veszett, ellene a hatóságok elfogatóparancsot adtak ki, ugyanis feltehetőleg az igazságszolgáltatás elől menekül. 

Nyomozás a tömegsírokban talált holttestekről

Az áldozatok azonosítását nehezíti, hogy a holttesteken égési sérülések találhatók, ezért a vizsgálatoknak várhatóan csak tizenöt nap múlva lesz eredménye. 

Guerrero államban nem először fordult elő diákok vagy tanárok ellen irányuló rendőri erőszak. A tartományban problémás a biztonság kérdése, ugyanis a korábban működő gerillacsoportok közül néhány még ma is aktív, ezen kívül a térségben jellemzőek még a drogkartellek közötti bandaháborúk is. 

Vasárnap fiatalok egy csoportja zárta le az Acapulcót Mexikóvárossal összekötő autópályát azzal a céllal, hogy magyarázatot követeljen a diákok eltűnésével kapcsolatban.

Gumhert Dóra

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »