Az iráni nukleáris titkokra hajt az Iszlám Állam

Az Iszlám Államtól (IÁ) megszerzett egyik dokumentum szerint a szélsőségesek meg akarják szerezni az iráni nukleáris titkokat. A dokumentumban egy komplett listát találtak a dzsihadisták további céljairól. A nukleáris fegyvereken kívül az IÁ fanatikusai népirtásra készülnek a síita muszlimok ellen és a harcosaikat arra buzdítják, hogy készüljenek egy Iránnal szembeni háborúra, írja a The Sunday Times.

Nyugati biztonsági szakértők szerint a dokumentum valós eredetű és valószínűleg Abdullah Ahmed al-Meshedani szüleménye. Al-Meshedani egy magas rangú tagja az Iszlám Állam hattagú háborús kabinetjének. A dokumentumot még márciusban találták az iraki speciális erők, amikor az Iszlám Állam egyik parancsnokának lakásán tartottak razziát.

A legmegdöbbentőbb felvetése az elfogott iratnak az iráni atomprogramot célozza meg. A fanatikusok úgy jutnának hozzá az iráni atomtitkokhoz, hogy hozzáférést biztosítanának Oroszországnak az irányításuk alatt lévő iraki olaj- és földgáz-lelőhelyekhez. Cserébe a Kremlnek „csak” el kellene határolódnia Irántól és Bassár al-Aszad szíriai elnöktől, át kellene adnia a birtokukban lévő részleteket az iráni atomprogramról, illetve támogatnia kellene az Öböl-államokat Iránnal szemben. Mivel Oroszország része az Iránnal tárgyaló hatoknak, feltehetően rengeteg információ áll rendeklezésükre az iráni nukleáris fejlesztések állapotáról.

Ezen túlmenően a fanatikusok meg akarják fosztani Iránt „minden erejétől”. A dokumentum iráni diplomaták, üzletemberek és tanárok elleni merényletekre szólítja fel az Iszlám Állam harcosait, illetve arra buzdítja őket, hogy végezzenek iraki katonai vezetőkkel, síita hivatalnokokkal és Irán által támogatott iraki miliciákkal is, írja a The Independent. Az al-Arabiya hozzáteszi, hogy az Iszlám Állam a síita muszlimokat árulóknak tartja, és a megszerzett dokumentumban az iszlám meggyalázásával vádolja őket.

„Semmi sem döbbenti meg már a nyugati vezetőket az Iszlám Állammal és a fanatikus céljaikkal kapcsolatban”, idéz a The Times of India egy, a dokumentumot jól ismerő forrást. „Már egy ideje sejtettük és féltünk az eshetőségtől, hogy vegyi és nukleáris fegyvereket akarnak szerezni.

A dokumentumból újból fény derül az Iszlám Állam fanatikus ideológiájára. Több furcsa terv mellett, miszerint el kell pusztítaniuk az iráni kaviár ipart, illetve olcsó afgán szőnyegekkel kell az iráni szőnyegipart ellehetetleníteni, a dokumentum azt is kimondja, hogy az Iszlám Állam hírszerzői a saját vezetőiket is kiiktatják, hogyha azok letérnének a helyes útról. „A politikai vezetőségünknek muszáj tudnia, hogy megfigyelik őket a hírszerzőink, akik minden információt továbbítanak”, olvasható a dokumentumban.

A The Independent Theresa May brit belügyminisztert idézte, aki szerint hogyha az Iszlám Állam megszilárdítja hatalmát Irakban és Szíriában, akkor létrejöhet „a világ első teljesen terrorista állama”. Ha ez megtörténik, tette hozzá May, akkor „az újonnan megszerzett kapacitásukkal a terroristák hozzá fognak jutni vegyi, biológiai vagy akár nukleáris fegyverekhez.”

Vágner Krisztián

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »