A szőlőtermesztőket is tönkreteszi az idei időjárás

A rendkívül szeszélyes nyári időjárás alaposan kedvét szegte a szlovákiai mezőgazdasági termelőknek, több ágazatban is tetemes károkat okozva. A csapások nem kerülték el a szőlőtermelőket sem, akiknek mintegy 140 ezer eurós káruk keletkezett, tudósít az Új Szó.

A csapadékos idő régiónkban kedvezett a fertőzések terjedésének, főként a szokásosnál korábban megjelent lisztharmatfertőzés okozott jelentős károkat a tőkékben. A gazdáknak emiatt nagyjából az ötödével többet kellett költeniük a tavalyinál a növényvédelemre. Az időjárás okozta kieséseket a termés bebiztosításával lehet valamelyest pótolni. „Az egyre kiszámíthatatlanabb időjárás komoly károkat tehet a növényzetben, de a gazdáknak nem csak ez okoz gondot. A szeszélyes időjárás, az erős szélviharok és felhőszakadások több helyen a gazdasági épületekben is kárt tettek. Az Allianz Biztosító több tízezer eurós kárt térített meg a termelőknek. A szőlőtermesztőket a legtöbb kár július végén, augusztus elején érte” – részletezte Anton Jendek, az Allianz mezőgazdasági biztosításokkal foglalkozó részlegének a vezetője. A biztosítási szakember elmondta: a jégverések okozta károkkal szemben megkötött biztosítás a rügyfakadástól kezdődően egészen a termés betakarításának napjáig érvényes. A termelők komplex biztosítást kapnak az egész vegetációs időszakra. Pluszbiztosításként ajánlott a fagykárokkal szembeni biztosítás, amely a december 1-jével kezdődő időszakot öleli fel a következő év június 20-áig. A biztosítás kiterjed a gombás megbetegedések okozta károkra, valamint a lisztharmat során keletkezett károkra is. „A termelő választja ki a biztosítási tételt, s a biztosító annak függvényében téríti meg a károkat. Aki nagyobb biztosítási összeget fizet, komolyabb kártérítést igényelhet” – hangsúlyozza Jendek. A szőlészetek bebiztosításához az erre szánt alapokból jelentős mértékben hozzájárul az Európai Unió is. Az EU az éves biztosítási tétel akár 50 százalékát is megtéríti.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »