Hollandia is harcba száll az Iszlám Állam ellen

A holland parlament elsöprő többséggel döntött az Iszlám Állam elleni koalícióhoz való csatlakozásról, amelynek keretében a holland vadászgépek már hétvégén megkezdhetik a légicsapásokat Irakban. Mark Rutte miniszterelnök az ISIS elleni harcot a második világháborúhoz hasonlította, a politikus szerint most is foggal-körömmel kell harcolni az alapvető emberi jogokért és értékekért.

Hollandiának már korábban is meggyűlt a baja a dzsihadistákkal, hiszen nem titok, hogy az Iszlám Állam soraiban meghatározó számú holland is harcol. A legnagyobb Benelux államnak hatalmas problémát jelentenek a sorra a Közel-Keletre utazó fiatalok, csak szeptemberben 49 kettős állampolgárnak érvénytelenítették az útlevelét, illetve már több parlamenti frakció is felvetette a gondolatrendőrség ötletét. Utóbbi értelmében számítógépes programok segítségével lehetőség nyílna emberek átvilágítására, és már minden apró, „erőszakot dicsőítő” bejegyzés alapján létrehozhatók lennének különböző adathalmazok. Ugyancsak a megelőzést szolgálja a Holland Királyi Hadsereg azon javaslata, hogy a katonák nyilvános helyeken ne viseljék, illetve ne utazzanak egyenruhában, hiszen így kisebb az esélye az esetleges támadásoknak.

Hollandia tehát eddig sem vette félvállról a terrorfenyegetettséget, Mark Rutte miniszterelnök pedig több alkalommal is ígéretet tett az ISIS elleni holland segítség elindításáról, amelynek eredményeként a holland törvényhozás csütörtökön elsöprő többséggel döntött az F-16-os vadászgépek iraki bevetése mellett. A parlamenti ülést a holland kormányfő beszéde kísérte, a miniszterelnök az Iszlám Állam fellépését a náci Németország második világháborús tevékenységéhez kapcsolta.

Rutte szerint bár felesleges és nem túl szerencsés az analógiák használata, akkor és most is az alapvető emberi jogok és értékek forogtak kockán, így a holland katonai segítség elengedhetetlen. A kormányfő ugyancsak éltette a „történelmi jelentőségű” parlamenti többséget, amely a vadászgépek bevetése mellett döntött, és biztosította a közvéleményt, hogy Hollandia nem háborúba indul. „Háborút államok ellen vívunk, az ISIS egy terrorszervezet, ami ellen fellépünk”- fogalmazott Rutte.

Jeanine Hennis-Plasschaert védelmi miniszter szerint az F-16-os vadászgépek akár már a hétvégén bevetésre indulhatnak Irakba, ugyanakkor a szíriai beavatkozás lehetőségét egyértelműen elvetette. A Fehér Ház közleményében üdvözölte Hollandia csatlakozását az Iszlám Állam elleni koalícióhoz, mivel szerintük így még egy állam állt a „nemzetközi béke és biztonság szolgálatába”.

Tamara Judi

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »