„Obama zavarodott, én nem”

A félidős választások közeledtével a kampány egyre izgalmasabbá és feszültebbé válik, és a jelöltek a legkülönbözőbb témákból válogatva támadják ellenfeleiket. Az elmúlt hetekben az Iszlám Állam és az iraki és szíriai légicsapások által a külpolitika is óhatatlanul a választási kampány egyik központi témája lett.

Barack Obama külpolitikája több hónapnyi mélyrepülés után ismét nagy támogatottságot élvez: az Iszlám Állam elleni fellépést a megkérdezett amerikaiak ötven százaléka támogatja, szemben 44 százalékkal, aki ellenzi.  A Washington Post szerint az elnök nyolc hónapja nem kapott ilyen széles körű támogatást nem csak külpolitikai, de más kérdés kapcsán sem. Augusztusban, amikor még csak az Irak területén történő beavatkozásokról kérdezték a választókat, 42 százalék helyeselte a lépést.

A légicsapásokat legnagyobb mértékben a magukat republikánusnak tartó választók támogatják: nyolcvan százalék helyesli a szíriai, hatvan pedig az iraki műveleteket is. Érdekes azonban, hogy ugyanezen republikánus választóknak már csak harminc százaléka mondta azt, hogy szerinte összességében Obama megfelelően kezeli az Iszlám Állam által okozott konfliktust. Erre az adhat magyarázatot, hogy a három kérdés közül csupán az utóbbiban szerepelt Obama neve, a másik két kérdésben nem. Márpedig, ha egy republikánust Obama politikájának sikeréről kérdeznek, nehezen válaszol igennel.

Az elmúlt hónap során a választásokra készülő képviselők és szenátorok gyakran építettek arra, hogy Obama fellépésével kevéssé elégedettek a választók. A republikánus jelöltek közül gyakran próbálják meg demokrata kihívójukat összekötni Obamával, és az elnök gyengeségeit rávetíteni. Észak-Karolinában például a republikánus jelölt azzal vádolja ellenfelét, hogy nem vett részt a Szenátus Hadügyi Bizottsága üléseinek nagy részén, és egy hirdetésben egyenesen megvádolja, hogy „amíg az Iszlám Állam növekedett, Obama kivárt, a szenátor pedig hallgatott.”

A massachusettsi jelöltek között is előkerült a külpolitika. Scott Brown, a republikánus induló egyik hirdetésében konkrétan az elnök gyenge fellépését támadja. „Bárki, aki bekapcsolja manapság a televíziót, pontosan tudja, hogy kihívásokkal kell szembenéznünk. Radikális, muszlim terroristák az országunk romba döntésével fenyegetőznek. Obama elnök és Shaheen szenátor zavarodottnak tűnnek, ha a fenyegetés természetéről van szó: én nem. Biztosítani akarom a határainkat, hogy távol tartsuk azokat, akik ártani akarnak nekünk, és vissza akarom állítani Amerika vezető szerepét a világban.”

John Boehner, a Képviselőház republikánus elnöke vasárnap egy interjú során határozottan amellett foglalt állást, hogy a légicsapások nem lesznek elegendőek. Arra a kérdésre, hogy „szükség lesz-e rá, hogy amerikai bakancsok tapossák a földet a Közel-Keleten”, Boehner azt válaszolta, hogy „nincs más választásunk, ezek barbárok. Meg akarnak ölni bennünket. Ha nem pusztítjuk el őket, annak meg fogjuk fizetni az árát.” 

A demokrata jelöltek természetesen nem hagyják magukat, egyre csípősebb hirdetésekkel, reklámszpotokkal válaszolnak kihívóik vádjaira. Zárásképpen olvasóink figyelmébe ajánljuk a Kentucky állam szenátori pozíciójáért folytatott küzdelem egy gyöngyszemét. Alison Grimes, a demokrata jelölt azt taglalja a videóban, hogy kihívója vádjaival ellentétben ő nem azonos Barack Obamával, és habár támogatja őt, sok kérdésben, például a fegyvereket illetően eltérő nézeteket vall. Ezt alátámasztandó, a felvételen a skeet lövészet örömeinek hódol. A videó végén egy fotót láthatunk Mitch McConnell-ről, a jelenlegi republikánus szenátorról, amint a feje fölé tart egy puskát. Grimes ezzel zárja a hirdetést: „Mitch, a fegyvert nem így kell fogni!”

Altmann Vivien

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »