Közép-Amerika: együttműködési terv a kivándorlás visszaszorításáról

A múlt heti ENSZ Közgyűlés keretein belül Közép-Amerika elnökei felhívták a figyelmet a térség migrációs problémáira, valamint a régió országai közös cselekvési programot terjesztettek elő a jelenség kezelésére az Egyesült Államok külügyminiszterének. Az USA válaszára azonban a novemberi választások lezajlásáig várni kell.

A nyár folyamán humanitárius krízist okozott az Egyesült Államokban az országba érkező nagyszámú közép-amerikai kísérő nélküli kiskorú. Az USA Határőrségének adatai szerint az elmúlt tíz hónapban több mint 66 ezer ilyen kiskorút fogtak el az Egyesült Államok területén, ez a szám az elmúlt év ugyanezen időszakához képest 88 százalékos növekedést mutat. A kiskorúak többsége, kb. ötvenezer gyermek a közép-amerikai térségből, a többiek pedig Mexikóból érkeztek az Egyesült Államokba egy jobb élet reményében.

Juan Orlando Hernández, Honduras elnöke múlt héten, az ENSZ általános vitáján mondott beszédében felhívta a figyelmet a közép-amerikai térség migrációs problémáira, valamint kijelentette azt is, hogy az ENSZ nagy erőkkel próbálja kezelni az iraki vagy szíriai konfliktusok menekültjeinek kérdését, viszont nem fordít elegendő figyelmet azokra, akik a kábítószer-kereskedelem vagy a gazdasági lehetőségek hiánya elől kényszerülnek elmenekülni Közép-Amerikából.

A Közgyűlés keretein belül Honduras, Salvador és Guatemala külügyminiszterei együttműködési tervüket nyújtották be John Kerry, amerikai külügyminiszternek. A három közép-amerikai ország által kidolgozott program nagy jelentőséggel bír, ugyanis segítségével öt éven belül növekedne a közép-amerikai térség jóléte, komoly gazdasági és társadalmi fejlődés valósulhatna meg, melyek hatására mérséklődne az Egyesült Államokba irányuló illegális migráció.

A terv nemcsak megjelöli az okokat, amelyek előidézik a gyermekek, fiatalok és felnőttek kivándorlását, hanem lefekteti a stratégiai irányelveket, valamint a regionális és nemzeti szerepvállalás mértékét is. Az Amerika-közi Fejlesztési Bank (IDB) segítségével létrehozott projekt szorgalmazza továbbá a középfokú oktatás kibővítését és színvonalának javítását, ösztönözné a gyermekekről való gondoskodást, valamint növelné az egészségügyi szolgáltatásokhoz, a tiszta ivóvízhez és a szennyvízkezeléshez való hozzáférést. 

Az Egyesült Államok Külügyminisztériuma szerint a közép-amerikai államok eleget tettek az USA korábbi kérésének, azaz a szomszédos országokkal együttműködve fogalmazták meg javaslataikat és igényeiket a migrációval kapcsolatban, viszont Washington még nem vizsgálta meg alaposan a tervet. Habár a program nem tartalmaz konkrét anyagi követeléseket, ennek ellenére Honduras külügyminisztere, Mireya Agüero de Corrales reméli, hogy az Egyesült Államok hozzávetőlegesen 300 millió dollárt fog jóváhagyni a terv végrehajtására, valamint arra kéri az amerikai kormányt, hogy a november 4-i választások lezajlása után adjon választ a közép-amerikai kezdeményezésre.

Annak ellenére, hogy Obama elnök júniusban ígéretet tett arra, hogy az Egyesült Államok a nyár végéig intézkedéseket tesz a kiskorúak bevándorlása miatt kialakult humanitárius válság kezelésére, a kérdéssel kapcsolatos döntéshozatal elmaradt. Az elnök szeptember elején bejelentette, a választások elmúltával újra napirendre fog kerülni az átfogó bevándorlási reform és az illegális bevándorlók kitoloncolásának kérdése.

Agüero szerint fontos lenne, hogy az Egyesült Államok felismerje, hogy a több mint 60 ezer kísérő nélküli közép-amerikai kiskorú problémája nem oldódik meg azzal, ha Washington elhalasztja, vagy egyszerűen csak figyelmen kívül hagyja a kérdést. Az USA Belbiztonsági Minisztériuma szerint június óta, amikor is erőteljes tájékoztató kampányok kezdődtek, melyek felhívták a figyelmet a migráció veszélyeire, az egyedül érkező kiskorúak bevándorlása csökkent, de számuk továbbra is rendkívül magas.  

A humanitárius krízis mérséklődésével úgy tűnik, az Egyesült Államok már nem olyan elkötelezett a probléma kezelésével kapcsolatban, mint korábban volt. A hondurasi külügyminiszter szerint Közép-Amerika közös cselekvési tervével kivette a részét a migráció kérdésének megoldásából, már csak az Egyesült Államok válasza van hátra, aki ha elhanyagolja a kérdést, olyan stratégiai hibát ejt, melynek hosszú távú következményei lesznek.

Gumhert Dóra

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »