Szerbia elkötelezett az európai integráció mellett

Szeptember 30. és október 2. között immáron negyedik alkalommal került megrendezésre a Belgrádi Biztonsági Fórum, amelynek idei jelszava „Európa 2014: Befejezés és/vagy új kezdet?” Az idei témaválasztás az I. világháború kitörésének centenáriuma alkalmából különösen nagy figyelemre tarthat igényt.

A rendezvény legfőbb médiapartnerének számító Tanjug hírügynökség jelentése alapján Aleksandar Vučić-ot egyáltalán nem lepték meg Johannes Hahn leendő uniós bővítési biztos negatív előrejelzései Belgrád teljes jogú tagságát illetően, de ismételten hangsúlyozta a szerb kormány elkötelezettségét a reformok gyors végrehajtása kérdésében, amelyek segítségével Szerbia 2018 végére – 2019 elejére teljes mértékben megfelelhet az összes csatlakozási feltételnek.

A konferencia vendégeit emlékeztette, hogy a kabinet 2012-ben rendkívül nehéz gazdasági helyzetet örökölt elődjétől, amelyet tovább súlyosbít a szocialista rendszer hagyatékaként fennmaradt gondolkodásmód. A bérek és a nyugdíjak megnyirbálásából fakadó társadalmi feszültséget természetesnek nevezte, ez az áldozat hosszabb távon azonban kulcsfontosságú a jobb befektetési környezet és új munkahelyek ezreinek megteremtése érdekében.

A külpolitikai célkitűzések tekintetében mindenképpen a Nyugat-Balkán élvez elsődleges prioritást, nem pusztán csak biztonsági, de gazdasági és politikai szempontból is. Ennek egyik legékesebb bizonyítéka az albán miniszterelnök tervezett belgrádi látogatása október 22-én, de ugyanezen törekvésnek tudható be a Közép-Európai Szabadkereskedelmi Megállapodás (CEFTA) elmélyítésére vonatkozó tervezet is. Fontos lépésként értékelhető Bosznia-Hercegovina területi integritásának támogatása is, amely a térség stabilitásának elsődleges záloga.

A Brüsszel és Moszkva közti feszültségre kitérve Vučić határozottan kijelentette, hogy Szerbia továbbra is igyekszik fenntartani jó kapcsolatait mindkét irányban, ugyanakkor nem tűr semmiféle külső beleszólást a szerb külpolitika alakításába. A kormányfő hangsúlyozta Belgrád hídfő-szerepét a keleti és a nyugati pólus között, amelyet a közelgő EBESZ-elnöksége alatt szeretne még inkább kihasználni.

A konferenciáról rövid tudósítást itt nézhet meg.

  

Kaszás Gábor

Friss hírek