Újabb kemény ítéletek születtek Bahreinben

A bahreini hatóságok életfogytiglani börtönre ítéltek és megfosztottak állampolgárságuktól kilenc helyi síitát. A vád szerint az elítéltek fegyvereket csempésztek az országba terrorizmus céljából, írja az al-Jazeera.

A Bahreini Hírügynökség (Bahrain News Agency, BNA) hétfőn jelentette, hogy a szigetország büntetőbírósága bűnösnek találta a bahreini születésű síitákat fegyver- és robbanószer-csempészet vádjával. Az életfogytiglani ítéleten túl hárman még további három év börtönbüntetést kaptak hivatalos személy ellen elkövetett erőszak vádjával.

2012-ben a helyi hatóságok harmincegy embertől vették el az állampolgárságukat, miután elítélték őket az állambiztonság veszélyeztetésének vádjával. Az Amnesty International jelentése szerint közülük tíz embernek deportálással vagy börtönbüntetéssel kell szembenéznie.

A hétfői kilenc elítélt esete 2013 februárjára nyúlik vissza. Akkor a szunnita vezetésű hatóságok bejelentették, hogy felszámoltak egy, a síita Iránnal kapcsolatban álló terrorista sejtet. A bahreini belügyminiszter akkor azt nyilatkozta, hogy a csoport tagjai Iránnak és az iráni Forradalmi Gárdának kémkedtek, illetve létrehoztak egy fegyveres szervezetet is. Irán továbbra is tagadja, hogy belefolyna a szigetország belügyeibe.

A CNN tudósítása szerint a hónap elején az országba érkezésekor a helyi hatóságok pár napra letartóztatták Maryam al-Khawaja ismert bahreini civil aktivistát, aki többek között a Gulf Centre for Human Rights igazgatója. Al-Khawaja beszámolója szerint az éppen éhségsztrájkoló édesapját, Abdulhadi al-Khawajat akarta meg látogatni a börtönben. A férfit 2011-ben életfogytiglani börtönre ítélték rendszerellenes tevékenységek vádjaival. 

Bahrein lakossága túlnyomó többségben síita vallású, de az országot a szunnita vallású elit és uralkodói család irányítja. 2011 februárjától számítva többször tartottak rendszerellenes tüntetéseket, amelyeken harcok alakultak ki a demonstrálók és a lecsapó kormányzati erők között. A tüntetések megszüntetéséért a bahreini király, Hamad ibn Isa al-Khalifa külföldi segítséghez folyamodott, amit Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek biztosítottak.

A Human Rights Watch jelentése szerint egy, a bahreini király által kinevezett, független vizsgálóbizottság kijelentette, hogy a biztonsági erők túlságosan durván vetettek véget a tüntetéseknek, és az emberi jogoknak egyáltalán nem megfelelő módszerekkel kezelték a tüntetőket.

Bahrein a Perzsa-öbölben helyezkedik el, fontos geopolitikai jelentőséggel bír. Szövetségese az Egyesült Államoknak, az USA haditengerészetének Ötödik Flottája is itt állomásozik. Továbbá több arab államhoz hasonlóan Bahrein is részt vesz az Iszlám Állam elleni légicsapásokban. 

Vágner Krisztián

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »