Tizenegy milliárd eurónyi uniós támogatás a Nyugat-Balkánnak

Az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta legújabb pénzügyi csomagjának részleteit a Nyugat-Balkán és Törökország számára. Az előcsatlakozási támogatási eszköz (IPA II) összesen 11 millió eurós reformsegélyt biztosít ezeknek az országoknak a következő hét év során. Ez egyébként nagyjából megfelel a vártnak, illetve az előző pénzügyi periódusban nyújtott források mértékének.

A 2007-ben létrejött IPA olyan közösségi programokat illetve pénzügyi eszközöket helyettesít, mint az annak idején Magyarországnak nyújtott PHARE program. Az összes tagjelölt és potenciálisan tagjelölt ország számára nyújt pénzügyi támogatást, amely elsősorban az állami intézmények átalakítását és megszilárdítását hivatott elősegíteni. Továbbá szolgálja a határokon átnyúló együttműködést, regionális fejlesztést és vidékfejlesztést is. A 2007-2013-as pénzügyi időszakban az IPA-ra 11,5 milliárd eurót különítettek el erre a célra a Nyugat-Balkán és Törökország számára,  majdnem annyit mint amennyit most jelentettek be a 2014-2020-as többéves pénzügyi keret részeként (IPA II: 11,7 milliárd euró).

A következő hétéves periódus alatt tehát Albánia 649,5 millió euró IPA II támogatásban részesül, Macedónia 664,2 millióban; Koszovó 645,5; Montenegró 270,5; Szerbia másfél milliárd euróban, míg Törökország majdnem öt milliárdban. Ezen felül közös projektre, mint például közlekedési infrastruktúra beruházásokra még közel három milliárd euró uniós forrás érkezik. 

A Boszniának szánt támogatás adatait késöbb hozzák nyilvánosságra az országban tapasztalt „koordinációs struktúra hiánya” miatt. 

„Az újabb támogatási mechanizmus jó hír az aspiráló országok számára. A források segíteni fogják a szükséges reformok megvalósítását és az egyes országok sikeres útját az Európai Unió felé”, mondta a bővítésért felelős uniós biztos, Štefan Füle. Hozzátette, hogy a pénzügyi támogatás a kormányzati és közszféra reformokat, a teljes jogállamiság kiépítését és a gazdasági versenyképesség elindítását célozza meg az egyes országokban. 

A bizottság kiemeli, hogy az IPA II nem különbözik elődjétől, bár sokkal ország-specifikusabb az eltérő igények tekintetében, valamint egyszerűsíti a finanszírozás hozzáférését. Azzal, hogy meghatározták az egyes országok pénzügyi támogatásának mértékét, specifikusan illusztrálják a támogatásban részesült országok reformszükségletének mértékét. A cél egyértelműen az, hogy egyénileg fókuszáljanak az egyes országok különböző stádiumú reform-törekvéseire és ezáltal segítsék őket.

Bajtay Máté

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »