Kolumbia: feltörték a béketárgyalások vezetőjének levelezését

Ismeretlenek törték fel a kolumbiai kormány által a kubai béketárgyalásokra küldött delegáció vezetőjének levelezését, feltehetőleg azzal a céllal, hogy szabotálják a békefolyamatot, írja az El País.

Pénteken értesítette a kolumbiai hírszerzés Humberto de la Callét, a kormány által a Kubában zajló FARC-béketárgyalásokra küldött delegáció vezetőjét, hogy legalább tizenhét alkalommal próbáltak meg hozzáférni számítógépéhez és elektronikus levelezéséhez. A kémkedés során olyan technológiát használtak, mellyel nemcsak olvashatják a beérkezett leveleket, hanem de la Calle nevében üzeneteket is küldhetnek. A tárgyalások vezetője szerint mobiltelefonos kommunikációjához is hozzáférhettek, valamint a közösségi oldalakon több olyan, a nevével rendelkező profil tűnt fel, melyeket nem ő hozott létre. De la Calle szerint az illegális hírszerzés célja a békefolyamatok szabotálása volt, de máig tisztázatlan, ki állhat az akció mögött.

Szombaton újrakezdődtek a 2012 novembere óta zajló tárgyalások Havannában, ahol a FARC gerillaszervezet benyújtotta ajánlását, melyben javaslatokat tett a konfliktus utáni helyzetben alkalmazandó igazságszolgáltatási eszközökre. Október 2-án, csütörtökön érkezik a kubai tárgyalóasztalokhoz a több mint hatmillió halálos áldozatot követelő kolumbiai gerillaháború sértettjeinek harmadik delegációja. 

Gumhert Dóra

Friss hírek