Megtorlással fenyeget a Nuszra Front

Az al-Kaidához köthető szélsőséges terrorszervezet, a Nuszra Front az USA által vezetett koalíció légicsapásait az iszlám elleni hadjáratként értelmezi, és miután egyre több a csoport áldozatainak száma, lehetséges támadási célpontként jelölte meg valamennyi nyugati illetve arab államot, amelyek részt vesznek az akciókban.

Az al-Kaida szíriai szárnya, a Nuszra Front ígéretet tett arra, hogy megtorolja az USA vezette koalíció légitámadásait, amelyet az „iszlám elleni hadjáratként” értelmez a csoport, továbbá a nyugati hatalmak, illetve az arab országok érdekei ellen intézett támadásokkal fenyegetőzött, írja az al-Jazeera.

A Nuszra Front az egyik legerősebb terrorszervezet, amely Szíriában a Bassár el-Aszad vezette rezsim ellen küzd, ugyanakkor fő ellenségük az Iszlám Állam is.

A csoport szóvivője, Abu Firas al-Suri szombaton egy online videóban fenyegette meg az Egyesült Államok vezette koalíciót. Úgy fogalmazott, hogy „ezek az államok olyan borzalmas tetteket követnek el, amelyeknek köszönhetően felkerültek a dzsihadista célpontok listájára szerte a világban.” Hozzátette továbbá: „ez nem a Nuszra Front elleni háború, ez az iszlám ellen folytatott háború”, olvasható a Reuters portálján.

A szervezetet már a légitámadások megkezdését követő első napokban számos találat érte támaszpontjaikon, Északnyugat-Szíriában, amelyek következményeként sok harcos vesztette életét. A koalíció tagjai között számos európai, illetve arab állam is megtalálható, így mindegyikük potenciális célponttá vált a szélsőséges csoport számára.

A csoport figyelmeztetése ugyanazon a napon történt, amikor a Pentagon tájékoztatott, hét célpontot ért légicsapás Szíriában, közülük az egyik a török határnál fekvő kurd várost, Ain al-Arabot (kurd nyelven Kobane), amelyet az Iszlám Állam ostromol. Az amerikai Központi Főparancsnokság elmondta, hogy egy, az Iszlám Államhoz tartozó épület, valamint kettő harci gépjármű semmisült meg. 

A város környékéről csaknem kétszázezren menekültek el a török határ felé, mióta zajlik az IÁ hadjárata, valamint a koalíciós légicsapások. Az al-Jazeera tudosítója, Stefanie Dekker elmondta, hogy az otthonukat elvesztő kurdok csalódottak és hasztalannak tartják az USA vezette légicsapásokat.

Az amerikai légicsapások már augusztusban megkezdődtek Irak területén, majd Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke a Kongresszus felhatalmazását kérte, hogy a támadásokat Szíriára is kiterjeszthesse. Az amerikai törvényhozás rábólintott Obama elnök tervére, így szeptember 23-én megkezdődtek a légicsapások Szíria területén is. Az USA vezette koalícióhoz – amelynek célja az Iszlám Állam „lebontása és megsemmisítése” – számos arab és európai állam is csatlakozott.

A napokban csatlakozott Nagy-Britannia is, miután az alsóház pénteken elfogadta David Cameron miniszterelnök javaslatát, valamint Franciaország és Hollandia mellett Belgium és Dánia is szerepet vállal az Iszlám Állam legyőzésében Irakban.

Káply Mátyás

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »