Nyilatkozattal védi a kormány Oroszországot

A várakozásnak megfelelően szőrmentén bánik Oroszországgal a parlament által az ukrán helyzetről elfogadott jelentés.

A jobbára smeres képviselők által elfogadott nyilatkozatban nem szólították fel Oroszországot, hogy ne avatkozzon be Ukrajna belügyeibe, ne támogassa fegyverekkel a lázadókat, és tartsa tiszteletben Ukrajna függetlenségét és területi egységét, pedig ezt a mondatot eredetileg még a külügyminisztérium is támogatta. Ugyanakkor a képviselők jóváhagyták Ukrajna uniós társulási szerződését, vagyis elismerték, hogy Ukrajna helye az unióban van.

Az ellenzék egy része éppen az Oroszországgal szemben túlságosan elnéző hangnem miatt bírálta a nyilatkozatot, amely csak egyetlen helyen említi Ukrajna keleti szomszédját: ott, ahol támogatják az ukrán helyzet diplomáciai úton történő megoldását, az „Ukrajna, az Orosz Föderáció, az Európai Unió és az USA” közti megállapodás segítségével. František Šebej (Híd) szerint teljesen felesleges az Egyesült Államokat is belevonni a konfliktusba, hiszen semmi közük az ukrán válsághoz, csak szankciókkal büntetik Oroszországot. „Ilyen alapon Japánt és Ausztráliát is említhetné a nyilatkozat, mivel ők is elfogadtak szankciókat Oroszországgal szemben” – magyarázta František Šebej, a külügyi bizottság elnöke. A kormánypárti képviselők elutasították mind Šebej, mind az SDKÚ-s Eugen Jurzyca módosító javaslatait.

A smeres képviselők a nyilatkozattal a Robert Fico által erőltetett álláspontot erősítették, amely szerint Ukrajnában a két nagyhatalom, Oroszország és az USA közti geopolitikai játszma zajlik. „Szó sincs geopolitikai viszályról, Oroszország nyílt agressziót folytat kisebb szomszédja ellen, akárcsak 2008-ban Grúzia ellen, amikor elfoglalták az ország egyharmadát” – jelentette ki Šebej. A Híd szerint a Smer teljesen átvette az orosz propaganda kliséit, amivel csak árt az országnak. „Fico retorikája nemcsak Szlovákia külföldi megítélése szempontjából veszélyes, hanem a belpolitikai vita szempontjából is, hiszen a közvéleményt könnyen a szövetségeseink ellen fordíthatja” – jelentette ki Bugár Béla, a Híd elnöke.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »