Venezuela képviselné Latin-Amerikát az ENSZ BT-ben

Nicolás Maduro elnök azzal a céllal érkezett az Egyesült Nemzetek (ENSZ) közgyűlésére, hogy meggyőzze a tagokat arról, Venezuelának helye van a Biztonsági Tanács választott tagjai között.

Nicolás Maduro, venezuelai elnök részt vesz az ENSZ Közgyűlésének 69. ülésszakán, mely szeptember 16-án kezdődött meg New York-ban. Ez lesz az első alkalom, hogy Maduro Venezuela elnökeként szólal fel az ENSZ előtt, látogatásának célja, hogy országa bekerüljön a Biztonsági Tanács választott tagjai közé.

A pozíció megszerzéséhez Venezuelának az ENSZ tagországok szavazatainak kétharmados többségét kellene megszereznie az októberi ülésen, ahol az elkövetkezendő két év választott tagjairól döntenek. Az elnök beszédének nagy jelentősége lesz, ugyanis 2006-ban Hugo Chávez, korábbi venéz elnök ENSZ előtti beszéde hiúsította meg az ország Biztonsági Tanácsba való felvételét.

Venezuela tagfelvétellel kapcsolatos ambíciói nem túl reálisak, ugyanis a Biztonsági Tanácshoz kizárólag olyan ország tartozhat, amely támogatja az ENSZ Alapokmányának elveit, törekszik a nemzetközi békére és biztonságra, valamint tiszteletben tartja az emberi jogokat. A dél-amerikai ország viszont az általános nemzetközi megítélés szerint nem jeleskedik ezen értékek képviseletében.

Gumhert Dóra

Friss hírek