Háborúba indul Ausztria is

A jövőben Ausztria is támogatja a Barack Obama által létrehozott Iszlám Állam ellenes szövetséget, jelentette be Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter. Ugyanakkor hozzátette, a terrorizmus megfékezésért folytatott harcban nem katonai, hanem kizárólag politikai erőként kívánnak részt venni. Az osztrák semlegességet tiszteletben tartva a szerepvállalás elsősorban humanitárius segítségnyújtás formájában valósul majd meg, adta hírül a Die Presse.  

A katonai intervencióban való tényleges részvétel, vagy akár a katonai műveletekben közreműködő felek számára az ország légterében való átrepülési engedély megadása is Ausztria semlegességének megsértését eredményezné, magyarázza Walter Obwexer, osztrák nemzetközi jogi szakértő. Ez alól kivételt csak az jelenthetne, ha az ENSZ BT az ENSZ Alapokmány 7. fejezetének értelmében a nemzetközi közösség számára kötelező erejű határozatot hozna a katonai beavatkozásról. Ez esetben ugyanis az ENSZ iránti elkötelezettség felülírná a semlegesség mellett való kitartást, tette hozzá a szakember. 

Az Iszlám Állam elleni szövetséget egyébként nem csak számos más semleges állam, mint például Svédország, Írország és Finnország támogatja, hanem iszlám országok, többek között Szaúd-Arábia és Törökország is. Az ENSZ BT határozata a katonai beavatkozás szükségességéről azonban egyelőre még várat magára.

Küttel Orsolya

Friss hírek