USA: lehetséges megoldások a humanitárius krízis kezelésére

A rekordszámú kísérő nélküli kiskorú bevándorlása miatt kialakult humanitárius krízist nem csak anyagi úton lehetne megoldani, hanem az Egyesült Államok néhány korábbi politikájának módosítása is komoly eredményekhez vezetne. Peter Hakim, az Infolatam elemzője szerint a bevándorlási törvény reformja, a kábítószer-ellenes programok felülvizsgálata, a kereskedelmi stratégiák módosítása, valamint a segélyezés jelentős változásokat hozhatna.

Bevándorlási politika

Hakim szerint a határ menti krízis elkerülhető lett volna a bevándorlási törvény módosításával. Ugyanis amennyiben az országba érkező illegális migránsoknak tartózkodási jogot biztosítanának, valamint lehetővé tennék számukra az Egyesült Államok és az anyaország közötti szabad mozgást, akkor valószínűleg csökkenne azon kiskorúak bevándorlása, akik a család újraegyesítésének motivációja miatt érkeztek az Államokba.

A bevándorlási törvény mellett a hazatoloncolások gyakorlata is módosításra szorul. A deportáltak között rengeteg az elítélt, ők az anyaországba visszatérve drogkartellek, bűnszervezetek vezetőivé, illetve tagjaivá válnak. Segítene a közép-amerikai országokban tomboló erőszak megfékezésében, ha az USA még a hazatoloncolás előtt megfelelő tájékoztatást nyújtana az elítéltekről és az Államokban elkövetett bűneikről a térség helyi hatóságainak, hogy azok megelőző intézkedésekkel megakadályozzák a deportált bűnözők anyaországban folytatott illegális tevékenységeit.

Kábítószer-kereskedelem megfékezése

Következő lépésként az Egyesült Államoknak módosítania kellene a kábítószer-ellenes politikáit. A közép-amerikai országok a dél-amerikai drogtermelő államok és a kábítószert felvevő észak-amerikai piac között helyezkednek el, így a térségben tomboló erőszak, valamint a bűnözés egyik fő oka a térségen átívelő drogcsempészet.  Az Egyesült Államok kábítószer-ellenes politikái megpróbálták csökkenteni a Közép-Amerikán keresztül érkező drogok keresletét, de a kampány nem hozta meg a várt sikert. Hatékonyabb lett volna, ha a programra elköltött pénzt a közép-amerikai országok rendőri erőinek megerősítésére fordítják, akik közvetlen küzdelmet folytatnak az erőszak ellen.

Közép-Amerika gazdaságát érintő intézkedések: kereskedelmi és segélyezési politika

Ami a gazdaságot illeti, elkerülhetetlen, hogy Washington több figyelmet fordítson az Egyesült Államok Közép-Amerikát érintő kereskedelmi politikáinak hatásaira. Az USA ugyanis a Transz-csendes-óceáni Partnerség részes államaként veszélybe sodorná a közép-amerikai gazdaságokat, hiszen az Ázsiából érkező olcsó ruhák hamar tönkretennék a térség textiliparát.

Fontos még megemlíteni az Egyesült Államok legutóbbi pénzmosást megelőző intézkedéseit, amelyek megemelték a hazautalások költségeit. Ez jelentős mértékben visszaveti a közép-amerikai országok gazdaságait, hiszen a hazautalások a térség GDP-jének kb. tíz százalékát jelentik, az intézkedések így éves szinten több mint egymilliárd dollártól fosztják meg a régiót.

Az Egyesült Államoknak az esetleges bevételek csökkentése helyett hosszú távú pénzügyi segítséget kellene nyújtania a közép-amerikai országoknak, hogy elősegítse a gazdasági növekedést, a társadalmi fejlődést, megerősítse a közbiztonságot, stabilizálja a jogrendszert és az igazságszolgáltatást, azaz kezelje a kivándorlás gyökerét jelentő problémákat.  Az USA korábban egy évtized alatt több mint nyolc milliárd dollár segélyt folyósított Kolumbiának, amelyet ma sikerként könyvelhet el, ugyanis a dél-amerikai országban mérséklődött a gerillák, a félkatonai szervezetek, valamint a drogkartellek befolyása. Egy ilyen szintű segélyezés azonban az USA jelen gazdasági helyzetében lehetetlennek tűnik. Ha viszont az Egyesült Államok nagyjából öt évvel ezelőtt körülbelül három-négy milliárd dollárt fordított volna a közép-amerikai gazdaságok fejlesztésére, a térség biztonságának megteremtésére, a kivándorlás okainak megszüntetésére, akkor ma nem kellene egy hasonlóan magas összeget költenie a határ menti humanitárius krízis kezelésére. 

Gumhert Dóra

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »