Ezer nap, amely megváltoztatja Olaszországot

Matteo Renzi miniszterelnök szeptember elsején bemutatta kormánya ezernapos programját, amely elsősorban a közoktatás, az igazságszolgáltatás reformját, a külföldi befektetések növelésére irányuló rendelkezéseket és az „Olaszország fellendítése” programot tartalmazza.

Új, hosszútávú program

Matteo Renzi olasz miniszterelnök szeptember elsején új átfogó kormányzati programot mutatott be, amely hasonlóan ambíciózus, mint a februári kormányra kerüléskor vázolt tervek – akkor négy hónap alatt négy strukturális reformot kívántak elfogadni (ez azonban nem sikerült teljes mértékben). A most ismertetett program ezer napra, vagyis majd három évre vetíti előre a kormány terveit, amelyekkel meg fogják változtatni Olaszországot, és a világ legszebb országát egyszerűbben működővé, bátrabbá és versenyképesebbé fogják tenni. A miniszterelnök szerint a folyamatosan bővülő programban szereplő strukturális reformok jelentik az egyetlen lehetőséget hazája számára a válság legyőzésére.

Az ezernapos projektnek jelenleg négy fő pillére van, azonban már most lehet tudni, hogy ez a jövőben továbbiakkal fog kiegészülni: a következő, hamarosan nyilvánosságra hozandó új elem a mezőgazdasági reform lesz. A kezdeti pillérek a közoktatás minden szintjét érintő reformok, amelynek első része, az 1260. számú törvénytervezet már a Szenátus előtt van. Ez a 0-6 év közötti gyermekek ellátásával foglalkozik, fő célkitűzése az óvodák számának jelentős növelése: ezer nap alatt ezer új óvodát kívánnak megnyitni. Az óvodai fejlesztésekhez szükséges becsült forrás körülbelül évi 1,5 milliárd euró.

A program második pillére az igazságszolgáltatás reformja, azon belül is a polgári peres eljárások szabályainak átalakítása annak érdekében, hogy az ítéletekre kevesebbet kelljen várni. Jelenleg Olaszországban az első fokú ítélet meghozatala átlagosan 564 napig tart – ez az idő Szlovéniában és Portugáliában alig több, mint 420 nap, Svájcban pedig csupán 130 nap. 2005 óta 17 reform érintette a polgári peres eljárások rendszerét, de igazi eredményt egyik sem hozott. A jelenlegi terv pontos részletei egyelőre nem ismertek, csak annyi tudható, hogy a bírósági nyári szünetet a felére csökkentenék, továbbá az egyszerűbb ügyekben (például azon válásoknál, ahol a felek konszenzusra jutnak, s nem kell határozni kiskorú gyermek elhelyezéséről) nem lenne szükséges bírói döntés.

A program harmadik része az országba érkező külföldi befektetések ösztönzése, a negyedik pillére pedig a felfüggesztett állami beruházások újraindítását tartalmazó „Olaszország fellendítése” című projekt.

Évek óta blokkolt beruházások

Ez utóbbi, az „Olaszország fellendítése” Renzi programjának egyik központi eleme. A terv két részre bomlik: egyrészt azoknak már megkezdett beruházásoknak, amelyek megakadtak (főként pénzügyi és adminisztratív problémák következtében) akarnak új lendületet adni, másrészt olyan építkezéseket is meg akarnak valósítani, amelyeket már jóváhagytak, de pénzhiány miatt még nem indultak el.

A beragadt építkezések esetében a három legfontosabb projekt, a velencei és a római Fiumicino repülőtér felújítása és bővítése, a Messina-Catania-Palermo vasútvonal és a Valle d’Aosta-i autópálya fejlesztése 12 hónapon belül megkaphatja az összes korábban megítélt, de ki nem fizetett támogatását, összesen kétmilliárd euró értékben. Számos egyéb, közúti (autópályák és főutak) és vasúti (gyorsvasúti fejlesztések) beruházás pedig egy év múlva indulhat újra, ezekre újabb több mint 2,8 milliárd eurót fizet majd ki a kormány.

Lépésről-lépésre honlap

Az ezernapos programhoz a kormány létrehozott egy informatív és interaktív honlapot is Lépésről-lépésre címmel. Ezzel akarja a kabinet bemutatni és átláthatóvá tenni a várt előrehaladást, mivel Renzi az utóbbi hónapokban számos kritikát kapott arra vonatkozóan, hogy munkája nem kap elég nyilvánosságot. Mint ismeretes, több esetben is előfordult, hogy a kormányüléseken elfogadott rendeletek részletes tartalmát napokkal az ülések után sem hozták nyilvánosságra.

Az információszolgáltatás mellett a honlap lehetőséget biztosít arra is, hogy az állampolgárok elmondják véleményüket a kormány munkájáról és javaslatokat tegyenek.

Újabb kormányzati siker: olasz az új külügyi és biztonságpolitikai főképviselő 

Az Európai Unió állam- és kormányfői augusztus 30-i ülésükön tárgyaltak az új külügyi és biztonságpolitikai főképviselő személyéről, majd megválasztották Federica Mogherinit, a jelenlegi olasz külügyminisztert a posztra. Mogherini október 25-től töltheti be a tisztséget miután az Euórpai Parlament jóváhagyja az állam- és kormányfők döntését. Az olasz külügyminiszter Catherine Ashton brit politikust fogja váltani, aki 2009-től látta el a feladatot. 

Matteo Renzi hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, kollégái munkájával és elkötelezettségével maximálisan elégedett, ezért kormányában nem tervez átalakítást, csupán az október végén távozó Mogherini helyére kerül majd új ember.

Mandák Fanni

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »