Egy héten belül készek lehetnek az újabb szankciók

Egy héten belül újabb gazdasági szankciókat léptethet életbe az Európai Unió Oroszország ellen, a hivatalos érvelés szerint azért, hogy tárgyalásos rendezésre ösztönözze Moszkvát. Magyarország és néhány más tagállam a Bizottság majdani javaslatától tette függővé végleges álláspontját.

Nagyjából egy héten belül újabb Moszkva ellenes szankciókról hozhatnak döntést az EU tagállamai, Angela Merkel német kancellár szerint akkor, ha addig nem változik a helyzet Kelet-Ukrajnában, értsd Oroszország nem vonja ki ukrán területről reguláris erőit és fegyvereit.

Az állam- és kormányfők – akik szombaton Petro Porosenko ukrán elnökkel is megbeszélést folytattak – úgy döntöttek, hogy folytatják a nyomás gyakorlást Moszkvára annak érdekében, hogy tárgyalóasztalhoz ültessék az orosz elnököt, esélyt adva egy újabb béketervnek. A vezetők ezért hivatalosan is felkérték az Európai Bizottságot és az Európai Külügyi Szolgálatot, hogy napokon belül újabb gazdasági és személyeket érintő célzott szankciókra tegyen javaslatot.

A német kancellár szerint az Európai Tanács konkrét intézkedéseket nem vitatott meg, de abból indul ki, hogy egy héten belül döntésre késznek kell lenniük. Egy hat tagállamból – köztük Magyarországból – álló csoport ugyanakkor kikötötte, hogy csak a végleges bizottsági javaslat ismeretében döntenek majd az újabb szankciók jóváhagyásáról, vagy elutasításáról. EU-források szerint az ülésen többek között Szlovákia és Magyarország érvelt a további szankciók ellen, de Ciprus és Csehország is komoly fenntartásokat hangoztatott.

Robert Fico szlovák kormányfő az ülés után azt mondta, hogy hat tagállam ( a maradék kettő valószínűleg Ausztria és Görögország) fogalmazott meg fenntartásokat a büntetőintézkedésekkel szemben. Hozzátette, hogy Szlovákia csak a nemzeti érdekeivel összeegyeztethető szankciókra fog rábólintani.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök – aki a csúcs után nem tartott sajtótájékoztatót – még az ülés előtt azt nyilatkozta tudósítóknak, hogy az eddigi szankciók nem vezettek eredményre és katonai konfliktust egyébként sem lehet ilyen eszközökkel megoldani. Szerinte ehelyett inkább a tárgyalásokkal lehet megoldást elérni, mivel a katonai erő alkalmazását senki sem támogatja. A tagállami vezetők többsége ugyanakkor azt vallja, hogy a szankciókat és a tárgyalásokat ötvözni kell, mert az előbbiek alkalmazása növelheti az orosz tárgyalókészséget.

„… Az Európai Tanács készen áll arra, hogy további jelentős intézkedéseket hozzon a helyzet alakulásától függően a terepen. Arra kéri a Bizottságot, hogy sürgősen fogjon hozzá az előkészítő munkához, közösen az Európai Külügyi Szolgálattal, és egy héten belül terjessze elő megfontolásra a javaslatait” – áll az állam- és kormányfők záróközleményében.

Várakozások szerint az Európai Bizottság a már eddig is célba vett gazdasági szektorokat érintően terjeszt majd elő javaslatokat, ami azt sejteti, hogy főleg a pénzügyi és az energiaszektort sújthatnák az újabb szankciók is.

A döntést valószínűleg a tagállamok állandó brüsszeli képviselői hozzák majd meg, bár egyesek szerint az sem kizárt, hogy egy újabb csúcstalálkozóra rántanák össze a vezetőket. A szlovák miniszterelnök ugyanis jelezte, hogy olyan horderejű döntésről van szó, amit szerinte a legmagasabb szinten kellene eldönteni.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »