Szíria: túllépte a hárommilliót a külföldre menekültek száma

Meghaladta a hárommilliót a szíriai polgárháború elől külföldre menekültek száma, amely csupán az elmúlt egy évben egymillióval nőtt – közölte pénteken az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR).

Antonio Guterres menekültügyi főbiztos korunk legnagyobb humanitárius válságának nevezte a szíriait. Közlése szerint az ország határain belül menekültsorsra jutottak száma jelenleg már 6,5 millióra tehető. Vagyis a 2011 márciusában kezdődött szíriai konfliktus miatt a 22 milliós ország már majdnem minden második lakosa otthona elhagyására kényszerült.

A külföldre távozó szíriaiak közül legtöbben továbbra is a szomszédos országokban keresnek menedéket: a hivatalos adatok szerint jelenleg 1,14 millióan élnek Libanonban, 815 ezren Törökországban, 608 ezren Jordániában és mintegy 215 ezren az ugyancsak konfliktus sújtotta Irakban. Emellett a főbiztosság becslései szerint további százezrek hivatalos regisztráció nélkül húzzák meg magukat a már említett országokban.

A világszervezet jelentése szerint egyre több szíriai menekült érkezik a fogadóállomásokra sokkosan, a teljes kimerültség állapotában és bármiféle megtakarítás nélkül. „A legtöbben legalább egy évig vagy még hosszabb ideig faluról falura vándorolnak, mielőtt végleg elhagynák az országot” – hangsúlyozta a beszámoló.

Emellett az UNHCR azt is kiemelte, hogy a menekültek számára egyre nehezebbé válik a kijutás Szíriából. A határokon gombamód szaporodó ellenőrzőpontokon sokan kénytelenek megvesztegetni az ott posztoló fegyvereseket, vagy borsos árat fizetni embercsempészeknek a kiutazásért.

A három és fél éve tartó szíriai polgárháborúban több mint 191 ezren vesztették életüket. Az ENSZ múlt heti jelentésében Navi Pillay, az ENSZ emberi jogi főbiztosa a közel-keleti országban uralkodó helyzetet olyan humanitárius katasztrófának nevezte, amely szerinte teljes mértékben elkerülhető lett volna.

Kitekintő / MTI

Friss hírek