Ukrán hadifoglyok tucatjait vezették végig Donyeck főterén

Oroszbarát szeparatisták ukrán hadifoglyok tucatjait kényszerítették arra vasárnap, hogy vonuljanak végig a lázadók ellenőrzése alatt álló kelet-ukrajnai Donyeck főterén.

Helyszíni beszámolók szerint a Lenin téren végigvezetett, borotválatlan és kócos rabok közül sokan katonai gyakorlóruhát viseltek. A negyven-ötven fős csoportot felkelők kísérték, a felvonulás hírére több száz bámészkodó gyűlt össze a belvárosban.

A foglyok érkezését hangszórókon keresztül jelentették be. „Itt láthatjuk vonulni azokat az embereket, akiket azért küldtek, hogy megöljenek minket. Ide akartatok jönni, hát most itt vagytok” – mondta egy férfihang.

Miközben a hadifoglyok leszegett fejjel vonultak, a város lakosai azt skandálták, hogy: „Fasiszták! Fasiszták!”. A Reuters brit hírügynökség tudósítója arról számolt be, hogy néhányan üvegekkel is megdobálták a felsorakoztatott foglyokat.

A csoport mögött takarítójárművek haladtak lépésben, a szervezők ezzel feltehetően azt akarták érzékeltetni, hogy a kormánykatonák lépte nyomán még a föld is beszennyeződik.

A rabokat a felvonulás végeztével két busszal ismeretlen helyre szállították.

Az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács eközben arról tájékoztatott, hogy a biztonsági erőknek eddig 722 tagja halt meg a kelet-ukrajnai harcok következtében. Ez a szám augusztus 11-én még „csak” 568 volt, ami azt jelenti, hogy kevesebb mint két hét leforgása alatt nagyjából százötven katona, rendfenntartó és határőr vesztette életét.

Merkel nem vár áttörést a jövő heti Putyin-Porosenko találkozótól

Nem valószínű, hogy áttörést hoz az ukrán konfliktus megoldása terén Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán elnök jövő héten esedékes minszki találkozója – vélekedett Angela Merkel az ARD német televíziónak vasárnap adott interjúban.

A német kancellár, aki szombaton Kijevben Porosenkóval és Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfővel is megbeszélést folytatott, hangsúlyozta, hogy az ukrán válság rendezéséhez nem katonai, hanem politikai megoldásra van szükség.

„Kijevi látogatásom az előkészítése volt ennek a (Putyin és Porosenko közötti) találkozónak, amely bizonyára nem eredményez majd áttörést” – mondta Merkel, hozzátéve ugyanakkor, hogy a megoldáshoz párbeszédre van szükség.

Az orosz elnök és ukrán kollégája kedden találkozik egymással a fehérorosz fővárosban. Porosenko korábban azt mondta, a békéről készül tárgyalni Putyinnal. A megbeszélésen jelen lesz az Európai Unió (EU) és az orosz-fehérorosz-kazah vámunió több magas rangú képviselője is.

A német kancellár hangsúlyozta, hogy minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy a szemben álló felek elsimítsák a nézeteltéréseket a különféle kérdéseket illetően, a decentralizációtól kezdve a kereskedelmi kapcsolatokon át a gázszállításokig.

„Amit mondunk, főleg én, aki megtapasztalta, hogyan tudott békésen egyesülni Németország a szomszédjai egyetértésével, én azt mondom, hogy az ukrán népnek lehetőséget kell adni arra, hogy megválassza a saját útját” – fogalmazott.

A kommunista Kelet-Németországban (NDK) nevelkedett Merkel azt is leszögezte: nem akar semmi olyat tenni, amivel árt Oroszországnak, hanem inkább jó kereskedelmi és diplomáciai kapcsolatokra törekszik Moszkvával.

A német kancellár szombati ukrajnai látogatásán kijelentette: Németország támogatja Ukrajna területi egységének megmaradását és nem engedi meg, hogy újabb szakadás következzen be Európában. Merkel 500 millió euró (157 milliárd forint) uniós támogatást és hitelkeretet ígért Kijevnek a háború szaggatta kelet-ukrajnai Donyec-medence helyreállítására.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »