Szíria: a dzsihadisták elfoglalták Rakka tartományban a kormányerők utolsó bázisát

Az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges iszlamista szervezet erői áttörték vasárnap a szíriai kormánycsapatok utolsó támaszpontjának védelmi vonalát az északkeleti Rakka tartományban, és elfoglalták a létesítmény nagy részét.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű szervezet jelentése szerint a Rakka tartományi fővárostól 45 kilométerre fekvő, fontos Tabka légitámaszpont gyakorlatilag az IÁ kezére került, a területén szíriai kormánykatonák tucatjainak holtteste hever, de egyes szektorokért és a környéken még folynak a harcok. A szíriai légierő mindazonáltal újabb légicsapásokat mért a támadókra.

A hivatalos szíriai hírügynökség, a SANA megerősítette, hogy a támaszpont kikerült a kormányerők ellenőrzése alól. Hozzátette, hogy a katonák sikeres átcsoportosítást hajtottak végre, miután kiürítették a bázist.

A megfigyelők szerint a katonák nagy számban vonulnak vissza északnak, Azaria település felé.

Az IÁ szerdán indította negyedik rohamát a repülőtér ellen, ahonnan repülőszázadokat, harci helikoptereket, tankokat és tüzérséget vetettek be az iszlamisták ellen. Az OSDH helyi aktivistái szerint a harcokban legalább száz dzsihadista esett el, és mindkét oldalon sok volt a sebesült. Egy későbbi összesítésben azt közölte, hogy az ellenfelek kedd éjjel óta több mint 500 főt vesztettek: a katonák közül 170-en, az iszlamisták közül 346-an estek el. Az IÁ a bázis elfoglalása során kivégzéseket is végrehajtott – tette hozzá.

Az OSDH szerint az IÁ fegyveresei bekerítették a visszavonuló kormányerők egy 150 fős csoportját és vélhetőleg foglyul ejtették őket.

Rakkában az IÁ fegyveresi és szövetségeseik az utcákra vonultak, és örömükben a levegőbe lövöldöztek a győzelmi hír hallatán. A város központjában szíriai katonák levágott fejét tették közszemlére.

Tabkánál az IÁ súlyos vereséget mért a kormányra – vélik a hírügynökségek szakértői -, és annak elfoglalása után a szervezet a szomszédos Aleppó tartomány felé fordíthatja a figyelmét, ahol az elmúlt hetekben már tucatnyi város és falu került a kezére.

Kiszabadult egy 2012 óta fogva tartott amerikai újságíró

Katar közbenjárása nyomán szabadon engedték vasárnap Szíriában azt az amerikai újságírót, akit még 2012-ben raboltak el ismeretlenek egy törökországi településen, ahonnan a polgárháború sújtotta közel-keleti országba akart volna továbbutazni – jelentette az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió.

A tájékoztatás szerint Peter Theo Curtist a túszejtők átadták az ENSZ egyik képviselőjének. Curtis elrablói június végén közzétettek egy videofelvételt, amelyben a magát bostoni újságíróként azonosító túsz – fogva tartásának körülményeiről szólva – azt mondta, mindene megvan, amire csak szüksége van.

Curtis szabadon engedését John Kerry amerikai külügyminiszter is megerősítette, és egyúttal leszögezte: országa minden diplomáciai, hírszerzési és katonai eszközt felhasznál annak érdekében, hogy elérje a Szíriában fogva tartott többi amerikai túsz kiszabadulását.

Curtis szabadon engedésére néhány nappal azután került sor, hogy a Szíriában és Irakban is harcoló Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges szunnita szervezet megosztott a világgal egy videót egy másik amerikai újságíró, James Foley lefejezéséről. Az Üzenet Amerikának” című felvételen Foley kivégzője azt állítja, hogy a kezei között van egy másik amerikai újságíró, Steven Sotloff is, akinek az élete Barack Obama következő lépésének függvénye. Az amerikai elnök nemrég elrendelte az IÁ iraki állásai elleni légicsapásokat.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »