Körúton az amerikai védelmi miniszterhelyettes

Az Amerikai Egyesült Államok nagy hangsúlyt fektet az ázsiai és csendes-óceáni térséggel kialakított kapcsolatrendszerének építésére. Ennek keretében nem csupán a politikai, és gazdasági érdekek (a Csendes-óceánt átfogó szabadkereskedelmi megállapodás) kerülnek előtérbe, hanem a biztonságpolitikai kapcsolatok is. A védelmi megállapodások építése érdekében Bob Work, amerikai védelmi miniszterhelyettes augusztus 17-e és 23-a között körúton vesz részt, melynek során a térségben szolgálatot teljesítő civil és nem civil amerikai állampolgárokkal, valamint az érdekelt államok képviselőivel is találkozik.

A körút során a miniszter Hawaii-szigeteket, Guamot, Dél-Koreát és Japánt érinti. Guam az amerikai védelmi stratégia szempontjából fontos helyet foglal el, ugyanis az Egyesült Államok rakétavédelmi rendszerének egyik fontos pontját képezi. Ezen túl a csendes-óceáni szabadkereskedelmi megállapodás kivitelezésében is kulcspozíciót tölt be. Ugyanis a gazdaság fejlődéséhez stabil biztonságpolitikai helyzet szükséges. Az ázsiai térség azonban küzd problémákkal. Ezen konfliktusok megoldásának egyik pontja a szabadkereskedelmi megállapodás, másik pontja a politikai tárgyalások. Harmadik pontja pedig a katonai átszervezések, melynek keretében az Egyesült Államok a térségben szolgálatot teljesítő kontingenseinek szerkezetét és létszámát csoportosítja át a hatékonyabb problémamegoldás elősegítése érdekében.

A kétoldalú megállapodások elmélyítésén túl a térség biztonságpolitikai kérdéseinek megtárgyalása is napirendre kerül a körút során. Az észak-koreai helyzet, valamint a Japán és Kína között kialakult szigetvita megoldása is fontos helyen szerepel az amerikai kül- és biztonságpolitikában.

Gregovszki Judit

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »