Egy be nem teljesült álom

Az augusztus ötödikén tartott két órás televíziós vita után nemhogy a bizonytalan szavazókat nem sikerült meggyőzni a függetlenségi népszavazáson az igen válaszhoz, de akadnak, akik még Alex Salmond skót miniszterelnök politikai pályafutásának jövőjét is megkérdőjelezik.

A legnagyobb brit kereskedelmi csatorna, az ITV (Skóciában stílszerűen STV) főműsor időben múlt kedden futó programján még a függetlenséget pártolók között is aggodalomra adott okot Alex Salmond szereplése. Miközben az egykori brit pénzügyminiszter, a Better Together („jobb együtt”) – ellenkampány vezére, Alistair Darling racionális érvelt és komoly kérdéseket tett fel vitapartnerének, addig a Skót Nemzeti Párt (SNP) elnöke folyton-folyvást ugyanazokat a szavakat ismételte. Természetesen a kiválasztott, stúdióban ülő háromszáz néző közül voltak mindkét tábor, a bizonytalanok, fiatalok és idősek, déliek és felföldiek képviselői is, akik nem fukarkodtak kérdéseket intézni a politikusoknak. A kedd esti műsor legfontosabb témájának a font-kérdés ígérkezett.

Noha Alex Salmond semmi újat nem mondott el a valutauniót támogató álláspontjáról, addig Alistair Darling többször is nekiszegezte a kérdést, hogy mégis milyen „B-terv” áll rendelkezésre, arra az esetre, ha a függetlenségi tárgyalások során az Egyesült Királyság megmaradt része nemet mondana a brit font közös használatára Skóciában. A skót miniszterelnök perceken át ismételte, hogy az önálló Skócia meg fogja tartani a fontot, „mert ez a legjobb Skócia és az Egyesült Királyság népének is”. Alistair Darling azon kijelentésére sem tudott érdemben reagálni a vitapartnere, hogy még ha a határtól délre fekvő államszövetség rá is bólintana a valutaunióra, vajon mennyire sértené egy függetlenségre törekvő ország szuverenitását, ha egy másik állam központi jegybankja (Bank of England) fogja meghatározni a fiskális politikáját.

Alex Salmond szónoklatának talán leglényegesebb része az volt, hogy nem felejtette el megemlíteni; míg Britannia atomfegyvereinek helyi tárolására és fejlesztésére font milliárdok mennek el, addig Skóciában még mindig szükség van karitatív élelmiszerbankokra, hogy a több mint százezer nehézsorsú családnak jusson étel az asztalára. Szerinte a katonai célokra ölt óriási összegeket az emberek segítésére, valamint vállalkozásösztönzésre kellene fordítania a kormánynak.

Azonban, meglepő volt, hogy a televíziós vitához leginkább ragaszkodó Salmond úr rettenetesen felkészületlenül érkezett a megmérettetésre. Legalábbis ez volt a benyomása még annak a függetlenséget támogató, és egyébként SNP –tag fiatalembernek is, akivel e sorok írójának volt szerencséje végignézni a műsort. A vita napját követően több igenpárti helybeli is hangot adott annak, hogy vajon Alex Salmond parolája miért merült ki abban, hogy úgy tűnt, csupán felolvasott egy kampányfüzetet? Lehet, hogy a miniszterelnök elfelejtett tanácskozni az elszakadás-kampány mögött álló stábjával?

A vitaműsor mindenesetre nem bizonyult mérlegnyélnek az elkövetkező bő egy hónapra. Továbbra is magas a bizonytalanok aránya, és az unió fenntartását támogatók is vezetnek a közvélemény-kutatások eredményei alapján. Egy újabb televíziós vitára még sor fog kerülni augusztusban a BBC kamerái előtt.

Ezzel párhuzamosan a média és a kultúra minden csatornáján felerősödött a kampány. Az egész augusztusban zajló Edinburgh-i fesztiválözönön fellépő számos stand-up comedy-s sztár, valamint több műsorra tűzött darab is reflektál a közelgő referendumra. Ahogy a nyáron hagyományosan Skócia-szerte megrendezett felföldi játékokon sincs hiány a két tábor által felállított standokból. A televízióban közben már fel-felbukkan a fiatal választókat megszólító semleges kampányfilm, Skócia utcáin pedig megjelentek a referendumra szóló választói regisztrációra emlékeztető hirdetések is.

A múlt hét folyamán több sajtóorgánumban is bírálták ugyan Alex Salmond felkészületlenségét, de hétvégi vezető hírek között szerepelt, hogy a jövő évi parlamenti választásokra készülve a Munkáspárt vezére, Ed Miliband leszögezte: amennyiben Skócia mégis kiválna az Egyesült Királyságból, pártja választási programjának része lesz, hogy határozottan elutasítsa a fontuniót a leendő északi szomszéddal.

Ráadásul mindeközben egy nyílt levél is megszületett a Better Together részéről, melyben az augusztus 7-én kelt kérvényben (Let’s stay together-címmel, azaz „maradjunk együtt”) több mint kétszáz brit közéleti személyiség, művész és sportoló arra buzdítja Skóciát, hogy mondjon nemet az elszakadásra. Az aláírók között van az Oscar-díjas Judi Dench, Helena Bonham Carter, Patrick Stewart, Mick Jagger, Cliff Richard és a műugró olimpiai bajnok Tom Daley is.

Eközben a függetlenséget támogatók pedig csak remélhetik, hogy a következő vita alkalmával Alex Salmond kevésbé színpadias, de talán politikailag komoly és következetes arcát fogja mutatni a képernyőn.

Sikos Péter

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »