Dzsihadistákat toborzó imámot vettek őrizetbe Koszovóban

Az iraki és szíriai háborúba harcosokat toborzó imámot vett őrizetbe csütörtökön a koszovói rendőrség.

A pristinai média nagy terjedelemben ismertette a rendőrség közleményét, amely szerint a hatóságok tárgyi bizonyítékokat is lefoglaltak a gnjilani imám elfogásakor.

Meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a Bota Sot című koszovói napilap azt is közölte, hogy a rendőrség 150 terrorizmussal gyanúsított személyről tud az országban, akik között nők is vannak.

A koszovói rendőrség 40 feltételezett iszlamista szélsőségest vett őrizetbe hétfőn, a Bota Sot forrásai azt is tudni vélik, hogy egyikük terrortámadást tervezett végrehajtani az egyik legnagyobb koszovói kulturális eseményen, a prizreni filmfesztiválon.

A hétfőn őrizetbe vetteket csütörtökön előzetes letartóztatásba helyezték.

A Koszovóban élő albánok többsége muzulmán. A vallási szélsőségek jelentősen felerősödtek az utóbbi időben a 2008-ban függetlenné vált országban. Ezek megfékezése érdekében az ország vezetése törvényben tiltaná a Koszovón kívüli háborúkban való részvételt a koszovói állampolgárok számára.

A nemzetközi közösség és a koszovói politikusok is attól tartanak, hogy a külföldön harcoló fegyveresek szülőföldjükre visszatérve veszélyt jelenthetnek a nemzetbiztonságra, de akár a keresztény Európára is.

A rendőrség tájékoztatása szerint Irakban és Szíriában eddig legalább 16 koszovói állampolgár vesztette életét, és mintegy kétszázan most is részt vesznek a harcokban.

Kitekintő / MTI

Felkapott hírek

Friss hírek