Újabb erőszakba torkolló tüntetés volt St. Louis-ban

Újabb erőszakba torkolló tüntetés volt helyi idő szerint szerda este az egyesült államokbeli St. Louis zömmel feketék lakta Ferguson peremkerületében amiatt, hogy a hétvégén egy rendőr lelőtt egy, szemtanúk szerint fegyvertelen fekete tinédzsert. Több médium tudósítója arról számolt be, hogy a rendőrök agresszíven léptek fel velük szemben munkájuk végzése közben.

A tüntetők közül többen benzines palackot és más tárgyakat dobtak a kivezényelt rendőrökre, akik füstbombák és könnygáz bevetésével válaszoltak. A tömeg nagy része késő estére feloszlott.

Thomas Jackson, Ferguson rendőrkapitánya szerdán napközben tartott sajtótájékoztatóján közölte, hogy a 18 éves Michael Brown halálának kivizsgálása hetekig is eltarthat. Sajnálkozott amiatt, hogy „faji indíttatású társadalmi feszültség tört a felszínre” az ügy miatt.

Ferguson 21 ezer lakosának kétharmada fekete, a kerület 53 rendőréből azonban 50 fehér bőrű.

Az eset nagy vitát váltott ki a közösségi médiában arról, hogy a lőfegyverhasználattal járó, rasszista színezetű konfliktusokban gyakran halnak meg fiatal fekete férfiak az Egyesült Államokban.

Egyes polgárjogi aktivisták párhuzamot vontak Brown halála és aközött az eset között, amikor 2012 februárjában Floridában egy önkéntes rendész megölt egy 17 éves afroamerikai fiatalt, Trayvon Martint. A rendészt felmentő esküdtszéki ítélet szintén heves vitákat váltott ki és zavargásokhoz vezetett.

Wesley Lowery, a The Washington Post és Ryan Reilly, a The Huffington Post újságírója beszámolt arról, hogy még szerdán napközben, amikor egy helyi gyorsétteremben írták tudósításaikat, rendőrök mentek be oda, hogy távozásra szólítsák fel a vendégeket. Az újságírókat megbilincselték, és elvitték, majd eljárás indítása nélkül szabadon engedték őket. Mielőtt megbilincselték és egy rendőrségi járműbe tuszkolták őket, Loweryt az egyik rendőr nekilökte egy italautomatának – jelentette a lap, amelynek dolgozik. Reilly pedig az MSNBC televíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy kivezetése közben egy rendőr szándékosan nekiütötte a fejét egy ablaküvegnek, majd „cinikusan bocsánatot kért tőle ezért”.

Mindkét lap tiltakozott az eljárás ellen. Ryan Grim, a The Huffington Post washingtoni irodájának vezetője úgy fogalmazott: több más újságíróhoz képest, aki korábban „kapcsolatba került” a rendőrséggel, a két újságíró viszonylag sértetlenül vészelte át az étterem kiürítését, indokolatlan előállításukra és a velük szembeni agresszív fellépésre azonban nincs mentség.

Az AP hírügynökség az újságírókkal szembeni fellépéssel kapcsolatban szerette volna megszólaltatni a fergusoni rendőrkapitányt, de egyelőre nem kapott választ.

Kitekintő / MTI

Friss hírek