A kurd erők ezideket mentettek

Körülbelül 5000 csapdába esett ezidát menettek ki egy nagyszabású mentőakció keretében a kurd biztonsági erők az északnyugat-iraki Sinjar-hegyről – erősítette meg egy pesmerga-tiszt az Al Jazeerának.

Az ezideket az ISIS előlrenyomuló csapatai üldözték fel a hegyekbe, azonban a pénteki amerikai bombázásoknak köszönhetően a kurd hadseregnek sikerült elérnie őket és egy utat megnyitva menekülő-útvonalat biztosítania a biztonságos területek felé. Ekkor már 5 napja bújkáltak megfelelő mennyiségű élelem és víz nélkül a 40 fokot meghaladó hőségben. A Gulf News szerint az ISIS 67 fiatal ezida férfit végzett ki a napokban. Egy iraki ENSz-követ, Nickolay Mladenov a nemzetközi szervezet aggodalmait fejezte ki a helyzet eszkalálódásával kapcsolatban.

Az ezidák kurdok, akiket 4000 éves vallásuk különböztet meg a körülöttük élő csoportoktól. Mezopotámiai, iszlám és mithraszi elemeket ötvöző hitük éppúgy hitetlenné teszi őket az ISIS követői szemében, mint a siíta muszlimokat, vagy a keresztényeket. Az ezidiség hívei csak születés révén válnak a közösség részévé.

Péntek óta az Egyesült Államok az ISIS ellen végrehajtott több légicsapás mellett élelmet és vizet dobott le a Sinjar-hegyen bújkáló ezideknek. Az Egyesült Királyság nemrég gyógyszerszállítmányok indítását jelentette be.

Volom András

Friss hírek