A német jelölt támogatására buzdítják az RMDSZ-t

Miközben az államelnöki tisztségre pályázó Victor Ponta hétvégi székelyföldi látogatásával nekilátott „meghódítani” az erdélyi magyarok szavazatát, szakértők óva intik az RMDSZ-t attól, hogy a kormányfőt támogassa a novemberi megmérettetésen.

Kiss Tamás szociológus úgy véli: bár az erdélyi magyarok számára több szempontból „katasztrófát jelentene” Klaus Johannis államfővé választása, szerinte az RMDSZ-nek már most a román jobboldal várható közös jelöltje mögé kellene felsorakoznia. Sőt az elemző a szövetség ellenzékbe vonulását tartaná a másik helyes megoldásnak.

Arra a kérdésre, lehet-e tudni valamit a magyarok választási preferenciájáról, ha Victor Ponta és Klaus Johannis kerül az államfőválasztás második fordulójába, a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet kutatója az Erdélyi Riport hetilapnak úgy nyilatkozott, egyelőre ezt még nem vizsgálták. Kiss Tamás szerint azonban borítékolható, hogy az RMDSZ nem tudná a Székelyföldet Victor Ponta, a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltje mellé állítani a novemberi államelnök-választáson.

Az RMDSZ ügyvezető elnökségének egykori munkatársa elmondta, politikai tanácsadóként azt javasolná a szövetségnek, hogy már most lépjen ki a kormányból, és álljon Johannis mellé, ebből ugyanis az RMDSZ választói és a politikai marketing szempontjából egyaránt nyerni tudna.

„Az más kérdés, hogy Johannis megválasztása katasztrófa lenne bizonyos értelemben a magyarok számára. Német és protestáns, de valójában román nemzeti identitású jelölt. Elnökké választásából Románia úgy jönne ki, hogy az országban az etnicitás nem számít. Az erdélyi magyaroknak eközben problematikus a jelenlegi román államberendezkedés. Ennek ellenére az RMDSZ-nek Johannis mellé kellene állnia, mert a magyarok így is, úgyis rá fognak szavazni” – fejtegette a hetilapnak Kiss Tamás.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök már júniusban úgy nyilatkozott: „ha a dolgok jól mennek a koalícióban”, és hogyha Victor Ponta miniszterelnök lesz a PSD elnökjelöltje, akkor „jó esélye van annak”, hogy a szövetség őt támogassa az őszi megmérettetésen. A kormányfő vasárnap Kelemen meghívására részt vett a nyergestetői csata 165. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen, ahol az 1848–49-es forradalom és szabadságharc székely honvédjeinek hősiességét méltatta.

„Minél többször hívnak meg ebbe a régióba, minél többet tudunk egymásról, minél inkább láthatják, hogy több zászló loboghat anélkül, hogy emiatt háborúznánk, minél jobban látom én is, hogy meg kell javítani az ide vezető utat (…), kevesebben lesznek, akik bírálnak bennünket, és mellénk állnak azok, akik megértik, hogy együtt haladhatunk, ha jobban tiszteljük, jobban megértjük egymást” – jelentette ki a hallgatóságot románul és magyarul is köszöntő Ponta.

Az RMDSZ elnöke megköszönte a kormányfőnek, hogy eljött a megemlékezésre, jelezvén, ő az első román miniszterelnök, aki ellátogat a székelyek és magyarok tudatában szimbolikus tartalommal bíró helyre.

Krónika.ro

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »