Szíriai felkelők törtek be egy libanoni határvárosba

Szíriai fegyveres felkelők egy csoportja szombaton megtámadott egy libanoni várost a határ közelében, foglyokat szabadított ki és megölt négy embert – közölték helyi illetékesek.

A fegyveresek rendőröket és katonákat ejtettek foglyul Arszal városában és szabadon bocsátásukért cserébe a városban fogva tartott „legveszélyesebb bűnözők közül többnek” az elengedését követelték – közölte a libanoni hadsereg.

A Szíriában zajló, három éve tartó polgárháború kezdete óta ez volt az eddigi legsúlyosabb támadás, amelyet Libanon területén követtek el szíriai fegyveresek. Az összetűzés nem sokkal azután zajlott le, hogy libanoni katonák elfogták az an-Núszra Frontnak, az al-Kaida terrorszervezet szíriai ágának egy feltételezett tagját.

Szemtanúk beszámolói szerint a várost álarcot viselő fegyveresek rohanták meg, az utcákon fegyveres harc bontakozott ki, a levegőben libanoni harci helikopterek köröztek. A támadók egy rövid időre elfoglalták a helyi rendőrség épületét is.

Az összetűzésekben meghalt két libanoni katona és két helyi lakos, akik szembeszálltak a fegyveresekkel. A lázadók fegyvereket zsákmányoltak és több foglyot kiszabadítottak, mielőtt visszavonultak a városból.

A libanoni hadsereg a két katona halálára válaszolva „határozott és erőteljes” fellépést helyezett kilátásba annak érdekében, hogy a szíriai konfliktus ne terjedjen át Libanon területére. Az Egyesült Államok külügyminisztériuma Jean Psaki szóvivő útján határozottan elítélte a támadást és felszólította a különböző libanoni politikai erőket, hogy őrizzék meg országuk semlegességét a szomszédos országban dúló konfliktussal szemben.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »