Kikapott a kurdoktól és elvesztett egy olajmezőt az Iszlám Állam

Egy nyert és két vesztett meccs – nagyjából így lehet összefoglalni az Iszlám Állam elmúlt napjait. Nem sikerült elfoglalniuk a harmadik legnagyobb kurdok lakta szír várost az ország északi részén, a saári gázmezőt pedig pár nappal korábban elvesztettek a kormányerők részére, ugyanakkor sikerült megszerezniük Haszakah városát a szír hadseregtől.

A Szíria területének mintegy harmincöt százalékát uraló Iszlám Állam (korábban Islamic State of Iraq and the Levant, ISIL) csütörtökön kurdokkal keveredett harcba az északi Ajn al-Arabnál, amely a harmadik legnagyobb kurdok lakta város Szíriában. 

A jól felfegyverzett kurdok, akik két hete nyolcszáz törökországi társukkal egészültek ki, visszaverték az iszlamistákat, akik a várost a múlt hónapban kikiáltott iszlám kalifátusukba szerették volna beintegrálni. 

A harcokban tizennégy kurd halt meg, az Iszlám Állam tagjai közül pedig harmincöten vesztették életüket. 

Szíriában mintegy három és fél millió kurd lakik (a lakosság tizenöt százaléka), akik a háború 2011-es kitörése óta dolgoznak saját autonómiájuk megteremtéséért. 

Július 26-án az Iszlám Állam elvesztette a saári gázmezőket, amelyek így visszakerültek a kormányerőkhöz. A mikéntről azonban megoszlik a két oldal véleménye. A hadsereg közleménye szerint egy „precíz művelet” során szerezték vissza a területet, amely során több tucat terroristát öltek meg.

Az Iszlám Állam egyik tagja ugyanakkor azt nyilatkozta a Reuters-nek, hogy ők hagyták ott a területet, miután elpusztították a gázmezőn található eszközöket és elraboltak tizenöt tankot és több tucat rakétát, hiszen a térség már nem volt hasznos számukra. „Semmi értelme nincs ott maradni és a rezsim könnyű célpontjává válni”, olvasható a nyilatkozatban.

Rami Abd al-Rahman, a brit Szíriai Megfigyelőközpont az Emberi Jogokért (Syrian Observatory for Human Rights) vezetője szerint az Iszlám Állam számára nem volt alternatíva a területen való maradás, hiszen erőteljes bombázás érte őket a rezsim részéről. 

Az Iszlám Államnak azonban előző héten három napos harcok után újabb területet is sikerült megszereznie, mégpedig Haszakah városát, amely a szír hadsereg egyik fontos bázisául szolgált. A harcokban a rezsim nyolcvanöt katonája vesztette életét, így az Aszadot támogatók oldalán ezeregyszáznál is több azon elesett katonák száma, akik az Iszlám Állam ellen harcoltak.

Lorencsics Emese

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »