A magyar iskolák lepipálták a szlovákokat

Lepipálhatja a magyar iskola a szlovákot? Egyértelműen. Az INEKO gazdaságkutató intézet idei összesítéséből kiderül, hogy jócskán vannak magyar tannyelvű intézmények az ország legjobb iskolái között, két megyében ráadásul a magyar alapiskolák a szlovákokat is megelőzik.

Ismét bekerült az országos szinten tíz legjobb eredményt produkáló hazai alapiskola közé az érsekújvári Czuczor Gergely Alapiskola. Az INEKO gazdaságkutató intézet idén második alkalommal tette közzé rangsorát, amelyben az alap- és a szakközépiskolákat, valamint a gimnáziumokat értékelték, elsősorban a diákok eredményei alapján. Az alapiskolák országos ranglistájának élére egy besztercebányai és egy kiszucai (Ochodnica) alapiskola került 8,1, illetve 7,8 ponttal, az érsekújváriak 6,7 ponttal lettek kilencedikek.  

A megyei bontású adatokból kiderül, hogy Nagyszombat és Nyitra megye legeredményesebb alapiskoláiban is magyarul folyik a tanítás. Nagyszombat megyében két dunaszerdahelyi alapiskola végzett az első helyeken, a Szabó Gyula és a Vámbéry, az első tízben (a nyolcadik helyen) találjuk a magyar tannyelvűek közül a bősi iskolát.  Nyitra megyében az említett érsekújvári és a lévai alapiskola került az első két helyre, de az első tízbe jutott a komáromi Eötvös Utcai Alapiskola is.  Az utóbbi egy évben legnagyobb mértékű eredményjavulást elért intézmények között is több magyar iskolát találunk, országos szinten az első tízben hármat is: a felsőszelit, az ipolyságit és az ekecsit. Az INEKO az idei Tesztelés 9, valamint a diákok egyéni versenyeredményei alapján állította össze rangsorát. A kisiskolák adatait az alacsony diáklétszám miatt nem vették figyelembe. A középiskolák rangsoraiban szintén találunk magyar tannyelvű intézményeket.

Új Szó

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »