Járulékemelésről beszélt az államtitkár, azonnal cáfolták

A jelenlegi 10,7 százalékról 14 százalékra nőhet az egészségügyi járulék – jelentette ki hétfőn Dorel Săndesc egészségügyi államtitkár, akinek bejelentését szinte azonnal cáfolta a szaktárca.

Az államtitkár a Bukarestben szervezett egyik konferencián elmondta, hogy a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) is tárgyaltak már az esetleges járulékemelésről, de konkrét döntés nem született. Az államtitkár szerint az IMF indokoltnak és szükségesnek tartotta az emelést.

Az egészségügyi minisztérium szinte azonnal cáfolta az államtitkár állítását. Egy közleményt bocsátott ki, amelyben Nicolae Bănicioiu egészségügyi miniszter leszögezte: a szaktárca nem tárgyalt az IMF-fel és más nemzetközi szervezetekkel az egészségügyi járulék esetleges emeléséről. Hozzátette: a kormány sem tűzte napirendre ezt a kérdést. Rámutatott: sem az idén, sem a következő években nem emelik a járulékot.

Az egészségügyi járulék esetleges emeléséről szóló államtitkári nyilatkozat azért kényes a kormány számára, mert a novemberi államelnök-választás tükrében éppen vita van arról, hogy a munkáltatói nyugdíjjárulék 5 százalékos csökkentését elbírja-e a költségvetés. A kormány csökkentési szándékát ellenzi Traian Băsescu államfő, aki visszaküldte a parlamentnek az erről elfogadott törvényt. Băsescu szerint a nyugdíjjárulék csökkentése adóemelést vonhat maga után.

Kitekintő / Maszol.ro

Friss hírek