Oroszország figyelmeztette Európát

Veszélyeztetik az együttműködést a biztonsági kérdésekben az Európai Unió Moszkva ellen elrendelt szankciói – hangoztatta szombati közleményében az orosz külügyminisztérium.

Az állásfoglalás szerint „a kibővített szankciós lista közvetlen bizonyíték arra, hogy az EU tagországai az Oroszországgal a nemzetközi és regionális biztonsági kérdések terén folytatott együttműködés leépítésére törekszenek”.

Az Európai Unió szombaton további 15 oroszra és ukránra, valamint 18 szervezetre terjesztette ki az ukrajnai válság miatt elrendelt korlátozásokat. Az egyéneket utazási tilalommal, folyószámláik befagyasztásával sújtják, míg a szervezeteknek zárolják külföldi betéteiket.

A tilalmi listán szerepel az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB), valamint az orosz külső felderítő szolgálat (SZRV) vezetőjének, valamint más magas rangú tisztviselők neve.     

A dokumentumban kiemelték, hogy a döntést nagy lelkesedéssel fogadja a terroristák nemzetközi közössége. „Amit nem sikerült nekik az elmúlt évtizedekben elérni a maguk erejéből, azt Brüsszel könnyedén megvalósította. A felelősséget is Brüsszelnek kell viselni azért, hogy élesen rosszabbodik a helyzet Afganisztánban, a Közel-Keleten, Észak-Afrikában és a világ más pontjain”.

Az orosz külügyminisztérium szerint a kibővített szankciós lista azt mutatja, hogy az Európai Unió az Ukrajnában történtekkel kapcsolatban teljesen függővé vált Washingtontól és a kijevi magyarázatoktól, megfosztva magát az alternatív, mi több, az objektív információs forrástól.

A tárca végezetül felvetette, tisztában vannak-e az uniós országok azzal, hova vezethetnek ezek a felelőtlen lépések, akár a politika, akár a gazdaság terén.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »