Gombaszög: az igazi életérzés

Gombaszög, krasznahorkaváraljai autókemping, nyár, szabadegyetem, fesztivál. A felvidéki magyar fiatalok egyik legnagyobb találkozóhelye, ahol évről évre egyre többen gyűlnek össze, hogy közéleti, kulturális, művelődési programokkal töltődjenek fel. Vagy, hogy egyszerűen csak sörözzenek a barátokkal a vörösfenyők alatt.

A tábor egyik sajátossága, hogy az immár több mint ezer résztvevő ellenére is rendkívül családias a légkör, a fesztiválhangulaton túl valamilyen megfoghatatlan kötelék fűzi össze a táborozókat. A helyszín nem nagy (bár a növekvő létszám egyre több teret igényel), csupán a kempingnek kialakított tisztáson és az erdő szélén fekvő Királyréten folynak a programok. Mégis, az ember legszívesebben háromfelé szakadna, hogy legalább néhány párhuzamos előadáson részt tudjon venni. A szervezők széles spektrumú kínálatot hoztak össze: politikai, a magyar kisebbséget érintő témáktól elkezdve az önismereten át a kézműves foglalkozásokig gyakorlatilag minden az érdeklődők rendelkezésére állt.

A szalma illata

Az idei tábor egyik legkülönlegesebb projektje a szalmabálákból épített színház volt, melyet a Gurigongo Symposium hívott életre. A polgári társulás színházkedvelőket és színházzal foglalkozókat fog össze 2007 óta, céljuk a felvidéki magyar kulturális élet felpezsdítése. Szervezésükben színtársulatok előadásait, drámapedagógiai worshopokat hallgathattak a táborozók, éjjel pedig filmvetítéssel várták azokat, akik a többnapos kialvatlanság ellenére sem szándékoztak pihenni (tehát nagyjából mindenkit). A látogatók közül többen is megjegyezték, hogy a programokon kívül a színház egyik legnagyobb vonzereje a friss szalmából áradó megnyugtató illat és melegség volt.

„Azt gondolod, nem hallom a csöndet?”

Reggelente a Királyréten felállított Labirintus udvar a szinte mozdulatlan, teájukat kortyoló, ébredező táborozók kedvenc gyülekezőhelyévé vált. A Józanító Teaház ezzel el is érte a célját, és habár a szervezők úgy tervezték, halk zene várja majd a táborozókat, végül a csendé lett a főszerep. Az átbulizott éjszakák és a hangszórók folyamatos dübörgése mellett nem csoda, hogy a látogatók jóleső zsibbadtsággal élvezték ezt a csendet, és napról napra egyre többen érkeztek a helyszínre. A Labirintus udvar szervezője a TANDEM fejlesztő és képző non-profit szervezet, mely 2008-ban alakult Pozsonyban. Továbbképzéseket, workshopokat, pályaorientációs tanácsadásokat, önismereti tréningeket tartanak, rendszeres látogatói a felvidéki iskoláknak, idén pedig Gombaszögre is saját programokkal készültek. A teaház működtetésén kívül, a TANDEM olyan előadókat hívott meg, mint a Prima Primissima díjas Pál Feri atya, mentálhigiénés szakember és Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus.

Védett állatunk: a Sárga Szamár

A brünni magyar fiatalok lapja, a Sárga Szamár kellemes olvasósátorral érkezett a krasznahorkai vár tövébe. A lap kalandos múltat tudhat magáénak, elég, ha annyit mondunk, a nyolcvanas években egy vendéglátó ipari egységbe szervezett, rendszeres találkozások szülötte. Saját bevallásuk szerint a Sárga Szamár mára már nem csak egy védett állat, hanem egy életérzés is. A sátor polcairól bárki leemelhetett egy könyvet és bekucorodhatott a párnák közé egy pohár kofola társaságában. Ezenkívül, a sátor adott otthont a táborban fellépő együttesekkel szervezett közönségtalálkozóknak, így például az Anna and the Barbies és a Heaven Street Seven is a Szamár bűvkörébe került.

Fess, ha a házad nem elég fess!

Idén is folytatódott a hagyomány, a táborozók saját kezükkel dekorálhatták a kempinget. A tábor központjában álló kis házikóra fantáziát elengedve bárki festhetett, így vasárnapra egy kutyákkal, bakancsállatkával, zsiráffal, bagollyal és manga figurákkal ékesített színpompás vityilló született. A kreativitásnak itt még nem volt vége, a táborozók kedvükre nemezelhettek, rajzolhattak vagy épp gitárral a kezükben énekelhettek a rét közepén.

Kétségtelen, hogy a Gombaszögi Nyári Táborban, a felvidéki magyarság legnagyobb találkozóhelyén bárki megtalálhatta a kedvére való programot, legyen az a Híd-MKP kerekasztal beszélgetés, olvasósátor, nemezelés, az óriási hintán való féktelen szárnyalás, vagy éppen a Tankcsapda koncertje. És, habár a klasszikus „ereszdelahajam” fesztiválhangulat sem hiányzott, a több mint ezer táborozó végtelenül nyitottnak bizonyult napjaink problémáira, legyen szó energiapolitikáról, kétnyelvűségről, vagy a bankszektor szerepéről. A felvidéki magyar fiatalok tettrekészségből ötösre vizsgáztak és bebizonyították, hogy nem kell őket félteni.

Orbán Dorottya, Perje Zsófia

Friss hírek