Számla nélkül akarta finanszírozni kampányát az elnökjelölt

Előkerült a sokat ragozott felvétel. Igor Matovič videóján, melyet nemrég közösségi oldalán osztott meg, egy Procházkáéhoz hasonló hang jelentősen magasabb kampányra szánt összegekről és számla nélküli hirdetésről beszél.

Az elnökválasztási-kampány tényleges költségei nem feltétlenül csak 250 ezer euróba kerültek, mint ahogy azt korábban Radoslav Procházka, korábbi elnök-jelölt állította.

Egy felvétel ugyanis, melyen egy a Háló párt vezetőjéhez hasonló hang szerepel, azt bizonyítja, hogy akár kétszeres összegről is szó lehetett, a többit viszont elhallgatta. A csaknem 20 perces felvétel a Vimeo oldalán bukkant fel. Az anyagra maga Igor Matovič is felhívta a figyelmet közösségi oldalán. Hozzátette, a felvételt korábban ő akarta nyilvánosságra hozni, ám még a lefőbb ügyész válaszára várt. Most a Smer újságírójától kapta meg, a kiszivárgása pedig meglepte.

„Úgy látszik, valakinek az áll érdekében, hogy ez a téma éppen nyár közepén legyen napirenden, amikor az emberek nyaralnak és nem követik a politikát” – írja.

Fele fele

Az első kérdés, amivel a felvétel foglalkozik, az éppen a hirdetés kifizetésének a körülményei. „A lány, akit te küldtél, azt mondta, hogy az egyik részét hivatalosan, a másik nem hivatalosan fizetnétek. Szóval neked kell megmondanod, hogy mennyi és hogyan szeretnéd” – hangzik el Matovič szájából.

„Fele-fele” – mondja egy Procházkáéhoz hasonló hang. A felvételen hallható párbeszéd további részében is előkerül a Matovičék újságjában fele-fele arányban számlázott és számla nélkül megjelentetni kívánt hirdetés kérdése. A hang azt állítja, ilyen összegnél nincs senki, aki valahogy leellenőrizhetné. Később pedig azt mondja, mindegy, milyen arányban oszlik el, azt is elfogadja, ha 90 százaléka nem lesz benne a könyvelésben.

A felvétel következő részében a szereplők arról beszéknek, hogyan kell közzétenni a kampány költségeit a transzparens számlán, és hogy a hirdetésről értesíteni kell -e a pénzügyminisztériumot.

Olyan öt kiló

A felvételen a kampány összköltségével is foglalkoznak. A Procházkáéhoz hasonló hang mintegy „hat kilóra” becsüli, amiből addig az időpontig a felét használta fel, aztán kijavítja magát, és az összköltséget 500 ezerre becsüli. A Háló vezére nyilvánosan 250 ezret vallott be.

A Sme napilap megkereste Matovičot is a felvétellel kapcsolatban, aki úgy nyilatkozott, hiteles videóról van szó, hiteles felvételekkel. Megszólították természetesen Procházkát és csapatát is, aki egyelőre nem reagáltak a kiszirvárgott videóra.

Bumm.sk

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »