Átment a négy pótbiztos a meghallgatáson

Közös listán szavazott bizalmat az Európai Parlament plenárisa a júniusban leköszönt négy EU biztos helyére lépő utódoknak szerdán Strasbourgban. A „négyeket” – akiknek elődei időközben maguk is európai parlamenti képviselők lettek az újjáválasztott uniós törvényhozásban – előzőleg meghallgatták az EP illetékes szakbizottságai.

A szakbizottságok ajánlásai alapján 421 támogató szavazattal, 170 ellenében és 32 tartózkodás mellett nyerte el az EP jóváhagyását a finn Jyrki Katainen, a lengyel Jacek Dominik, a luxemburgi Martine Reicherts és az olasz Ferdinando Nelli Feroci arra, hogy a jelenlegi Európai Bizottság október 31-ig tartó mandátuma idejére a testület tagjaivá váljanak.

Elődeik, Olli Rehn gazdasági és pénzügyi biztos, Janusz Lewandowski költségvetési biztos, Viviane Reding igazságügyi és állampolgársági jogi biztos, valamint Antonio Tajani iparpolitikai biztos sikeresen szerepeltek a májusi európai választáson, és mivel – szemben más bizottsági kollégáikkal – nem akartak lemondani megnyert parlamenti mandátumukról, ezért az új EP július elsejei megalakulásakor fel kellett adniuk addigi pozíciójukat.

Mivel hivatalosan alig több, mint három hónapról van csak szó, ezért José Manuel Barroso bizottsági elnök eltekintett attól, hogy a „régi biztosok” között átcsoportosítsa a munkát és a felszabaduló, többnyire fajsúlyos posztokat közülük némelyeknek adja át. Ehelyett az érintett tagállamok „pótbiztosai” a hátra lévő időre automatikusan megkapták elődjük portfólióját.

A talán legfontosabb posztot elnyerő Jyrki Katainen – aki a finn miniszterelnöki székből ült át a brüsszeli biztosi kollégiumba – ennek megfelelően az EP gazdasági és pénzügyi bizottsága előtt kellett, hogy vázolja elképzeléseit, illetve, hogy kérdésekre válaszoljon. Megjegyzéseiből utóbb parlamenti jelentések kiemelték, hogy Katainen elvetette a Stabilitási és Növekedési Paktum „lazításának” lehetőségét, emlékeztetett viszont arra, hogy „a jelenlegi szabályok is éppen elég mozgásteret kínálnak” a nagyobb rugalmasságra.

Az EP által különösen sokat bírált nemzetközi trojka kapcsán kilátásba helyezte, hogy megfontolja majd, miként lehetne javítani a Bizottság és az EP együttműködését a trojka munkájának felügyeletében. Egyúttal egyetértett a befektetések növelésének az igényével, de hangsúlyozta, hogy plusz forrás bevonása csakis munkahelyteremtést, nem pedig a deficit növelését szolgálhatja.

A Redinget váltó Reichertset több EP-szakbizottság is meghallgatta, és ennek során lényegében terítékre került minden fontosabb aktuális igazságügyi téma, az adatvédelemtől az EU-amerikai megállapodásig, a roma és egyéb kisebbségek kérdésétől az európai ügyészség intézményéig. Válaszában az új biztos megerősítette, hogy az adatvédelem ügyét „a legfontosabb dossziénak tartja” e pillanatban, és hogy ebben is, miként minden másban – de különösen az EU-amerikai tárgyalások állásában – „folyamatosan tájékoztatni’ fogja majd a Parlamentet.

Az iparpolitikát és a kis- és közepes vállalkozások működési körülményeit menedzselő új olasz biztos, Nelli Feroci „nyilvános konzultációt” helyezett kilátásba a leendő új kisvállalkozói törvényről, egyébként pedig „éberséget ígért” az EU-amerikai szabadkereskedelmi tárgyalások során a KKV-k érdekeinek védelmében.

Az új költségvetési biztossal az eszmecsere fő témáját az idei költségvetésben tátongó 4,7 milliárd eurós hiány jelentette, amelynek kapcsán Jacek Dominik határozott fellépésre tett ígéretet. Dominik egyébként – mint a lengyel pénzügyminisztérium költségvetési ügyekért felelős államtitkár-helyettese – a 2011-es lengyel elnökség idején az egyik vezető tárgyaló volt az új hétéves keretköltségvetés előkészítésében.

A véglegesítés után a négy „pótbiztosnak” még esküt kell tennie a luxembourgi Európai Bíróság előtt, mielőtt formálisan is elfoglalják új hivatalukat.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek