Izrael ötórás humanitárius tűzszünetet hirdetett

Izrael ötórás egyoldalú humanitárius tűzszünetet hirdetett a gázai Hamász szervezet elleni „Erős Szikla” hadműveletben, amelyre végül a Hamász is rábólintott, elfogadva Robert Serrynek, az ENSZ képviselőjének kérését. Eközben palesztin fegyveresek szárazföldön akartak behatolni Izrael területére, a hadsereg azonban megállította őket.

Az egyoldalú fegyvernyugvás várhatóan csütörtök délelőtt tíz órától délután háromig tart. Az izraeli kettes tévécsatorna értesülése szerint a Hamász a következő órákban fogja benyújtani tűzszüneti feltételeit a jelenleg Kairóban tartózkodó Mahmúd Abbász palesztin elnöknek és az Arab Ligának, miután szerdán hivatalosan is elutasította az előző egyiptomi tűzszüneti javaslatot, amelyet Izrael, az Arab Liga és Abbász támogatott.

Joáv Mordeháj tábornok a BBC arab adásának azt mondta, hogy Izrael ötórás tűzszünetet fogadott el, amely csütörtök délelőtt helyi idő szerint tízkor kezdődik majd. Hozzátette ugyanakkor, hogy amennyiben a Hamász rakétákat lő a humanitárius  fegyverszünet idején, azt meg fogják torolni. 

A hadsereg szóvivői irodájának közleménye szerint a „humanitárius ablak arra szolgál, hogy a Gázai övezet civil lakossága beszerezhesse humanitárius szükségleteit”.  

„Ha a humanitárius ablakot a Hamász vagy más terrorszervezetek az izraeli civil vagy katonai célpontok elleni támadásokra fogják kihasználni, az izraeli hadsereg határozottan és egyértelműen fog válaszolni” – így a közlemény.    

A hadsereg nyilatkozatot tett közzé a négy gázai gyermek szerda délutáni halálával kapcsolatban is.

„A katonaságnak nem áll szándékában civileket bántani, akiket a Hamász városi harci helyzetbe sodort. Gondosan kivizsgáljuk a kérdéses incidenst” – áll a nyilatkozatban. 

A Háárec című izraeli újság honlapja szerint a gyerekekkel – korábbi hírekkel ellentétben – nem hadihajók lövedékei végeztek, hanem légi támadás, amelyre azért került sor, mert a hírszerzés a Hamász embereinek jelenlétéről értesült.  

Vizsgálják annak lehetőségét, hogy a hír téves volt, és hogy a bombák célt tévesztettek-e.

Szárazföldi behatolás Gázából

Az izraeli hadsereg meghiúsított egy palesztin behatolást csütörtök hajnalban a Gázai övezet határánál. A katonai rádió közlése szerint a határtól kétszázötven méterre, egy földbe ásott alagúton tizenhárom-tizenöt – a közlés szerint a szélsőséges Hamász szervezethez tartozó – palesztin fegyveres hatolt be Izrael területére, de a hadsereg érzékelői jelezték őket, majd a légierő támadást intézett ellenük.

A behatolók egy részét lelőtték, néhányan viszont az alagúton visszamenekültek a palesztin övezetbe. A hadsereg felrobbantotta a földbe ásott átkelőhelyet.

A palesztinok a határ déli része mellett fekvő, mintegy negyvenöt családnak otthont adó Szufa kibuc mellett bukkantak fel, s a település lakói a biztonságiak felszólítására otthonaikba zárkózva várták ki az események végét, majd a terület átfésülését.

A tizedik napja tartó Erős Szikla hadművelet alatt az izraeli hadsereg a tenger felől is megakadályozott két hamászos behatolást a Zikkim kibucnál, és felszámoltak egy alagutat az áruszállításra szolgáló Kerem Salom gázai átkelőhelynél is. 

Június végén szemtanúk egy hatalmas robbanást jelentettek a gázai határnál, de a hadsereg tagadta, hogy köze lenne ahhoz. Palesztin hírforrások szerint a határ alatt ásott alagútban elrejtett robbanószer robbant fel, és maga alá temette a Hamász fegyveres szárnya, az Ezzeddín el-Kasszám Brigádok hat harcosát. 

Az Erős Szikla hadművelet esetleges szárazföldi kiterjesztése mellett érvelők szerint a palesztinok az utóbbi években az izraeli határ alatt számos „terroralagutat” ástak jövendő emberrablásos merényletekhez, s ezek megtalálásához és felszámolásához elengedhetetlen a gyalogos katonák helyszínre vezénylése.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »