A kormányfő túl lágyszívű

Lazar Krstić pénzügyminiszter lemondott, miután a szerb kormány elfogadta az új munkatörvény tervezetét. Emellett a honatyák a nyugdíj- és rokkantbiztosításról, valamint az árvízkárok felszámolásáról szóló törvények tervezetét is jóváhagyták. Így a javaslatok hamarosan a parlament napirendjére kerülhetnek.

Lazar Krstić az ülés után közvetlenül bejelentette lemondását. A politikus arra hivatkozott a B92 hírportál szerint, hogy nem egyezett a véleményük Aleksandar Vučićkormányfővel a gazdasági reformok kapcsán. Krstić úgy vélte az lenne a megoldás a gazdaság rendbetételére,ha a nyugdíjakat 20 százalékkal csökkentenék, a köztisztviselők bérét pedig 15 százalékkal.  Továbbá következő két év során a közszférából legalább 160 ezer személyt bocsássanak el. A pénzügyminiszter szerint amit végképp nem szabadna kikerülni, hogy az áram árát is legalább 30 százalékkal emelni kell.

A miniszterelnök szerint ez azonban olyan nagymértékű emelés lenne, amit az emberek már nem viselnének el. Ezért szerinte elég, ha enyhébb módosításokkal kezdik meg a reformokat az országban. Lazar Krstić leköszönésekor vajszívűnek nevezte a miniszterelnököt, akit véleménye szerint pontosan ezért támogatnak a szerb választók. 

„A reformok dinamikáját illetően nem egyezik az álláspontunk. A miniszterelnöknek túlságosan vajszíve van, úgy gondolom, ezért is ilyen nagy a támogatottsága. Magam úgy vélem, hogy azokat az intézkedéseket, melyeket korábban javasoltam, azonnal és teljes mértékben meg kellene valósítani” – mondta Krstić. A politikus hozzátette, továbbra is a kormány rendelkezésére áll, ha szükség van rá, de csak mint szakmai tanácsadó.

Vučić a kormányülés után kijelentette: „Szerbia most már valóban megkezdte a gazdasági reformokat, ez már többé nem csak üres beszéd. Ami azért is fontos, mert 13 éven keresztül szinte egyetlenegy lényeges gazdasági reformtörvényt nem fogadtak el az országban. A kormány most egyhangúan meghozta a döntést, hogy elfogadja a munkatörvényt, valamint a nyugdíj- és rokkantbiztosításról szóló törvényt.”

Szerbia egy olyan munkatörvényt határozott meg, amely kedvező a külföldi befektetőkre nézve, lehetővé teszi a fiatalok munkába állását és védi a munkások jogait – hangsúlyozta Vučić az új reformokkal kapcsolatban. Szerbiának nem kell államcsődtől tartania, azonban sok megszorítás várható a következő időkben – jelentette ki a politikus.

Konkrétumok nincsenek, csak égető kérdések

„Tisztában vannak Önök azzal, hogy az árvíz okozta kár másfél milliárd euróra rúg? Az energetikai szektorban mért veszteség pedig mintegy 650 millió eurót jelent. Önök valóban azt gondolják, hogy minden maradhat a normális kerékvágásban? Hogy semmilyen intézkedést nem hozunk, mert arra várunk, hogy az égből hulljon a manna a szánkba?”- tette fel a kérdést a miniszterelnök.

Azonban konkrétumok sem a nyugdíjjal, sem az áram árával kapcsolatban nem hangzottak el. „ A pénzügyi konszolidációról tárgyaltunk csak, ezzel kapcsolatban minden intézkedéssel egyetértek, azonban azok mértékével már nem egyezett az álláspontunk” – jelentette ki Vučić a Danas című lap kérdésére válaszolva.

A pénzügyi tárcát ideiglenesen Dušan Vujović veszi át.

Nagy Orsolya

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »