Szabadegyetemi körkép a határon túlról

Közös lángosozás egy politikussal, sörözés egy történésszel és esti koncert a barátokkal. A határon túli magyar fiatalok szabadegyetemei igazi szellemi táplálékot nyújtanak egy laza nyári fesztivál keretében. A paletta széles, érdeklődési körének megfelelően bárki megtalálhatja az ideális kikapcsolódási lehetőséget. Gombaszögön pedig két rekordkísérlet is készül! 

Székely Woodstock

Július 22-27. között a Csíkszeredától 32 kilométerre fekvő Tusnádfürdőn kerül megrendezésre a XXV. Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor. Az fesztivál ötlete 1989-ben pattant ki fiatal román és magyar politikusok fejéből, akiknek célja a párbeszéd kialakítása nem csak a politikai élet szereplői, de a hazai és a határon túli magyar fiatalok között is. Az alapítok között volt Németh Zsolt korábbi külügyi államtitkár és Toró T. Tibor az Erdélyi Magyar Néppárt jelenlegi elnöke is.

A szabadegyetem az évek alatt a Fidesz égisze alatt a Kárpát-medence egyik legjelentősebb határon túli magyar ifjúságot összefogó rendezvényévé nőtte ki magát.  A fesztivál eddigi történetében olyan előadók vettek részt, mint Norman Stone brit történész, Schöpfin György politológus, Szávay Ágnes teniszező és visszatérő vendégek Orbán Viktor és Lázár János is. A 2009-ben XX. alkalommal megrendezett eseményen az akkori elnök Traian Basescu is előadást tartott, beszédében Románia egységét hangsúlyozta, elutasítva a székely autonómia törekvéseket. A rendezvény profilja nem csak előadásokból és kerekasztal beszélgetésekből áll. A nyári lazulás jegyében a magyar könnyűzenei élet színe java is megjelenik, mint a 30y, Vad Fruttik, Edda, Tankcsapda és Rúzsa Magdi.

Vajdasági Szabadegyetem

Július 10-14. között kerül megrendezése a XII. Vajdasági Szabadegyetem, a Kátai Tanyán. A VIFÓ, Vajdasági Ifjúsági Fórum által szervezett rendezvény kevésbé vette át a fesztiválhangulatot, inkább egy tudásalapú közösség formálására helyezi a hangsúlyt. Céljaik között szerepel a vajdasági magyar fiatalok identitásának erősítése, hasznos szabadidős tevékenységek szervezése, és segítségnyújtás az egyetemisták szakmai érvényesüléshez A programok három csoportba sorolhatók. A hallgatók érdeklődési körüknek, szakterületüknek megfelelően munkacsoportokba kerülnek, ahol az adott téma neves szakértőjét hallgathatják meg egy-egy előadás keretében. A második programcsoportot, a közéleti vitafórumok adják politikusokkal és közéleti személyekkel. Természetesen a kulturális és szabadidős programok is szerephez jutnak, különös tekintettel a vajdasági kortárs művészetre. 

Hagyományos találkozóhely-Gombaszögi nyár

Felvidéken két eseményt is szerveznek. Ezek közül a régebbi hagyományokkal rendelkező, idén július 15-20. között zajló Gombaszögi Nyári Tábor Krasznahorkaváralján. Kétségtelenül Gombaszög a szlovákiai magyar ifjúság legnagyobb rendezvénye, melynek célja a felvidéki magyar fiatalság összefogása, az identitás erősítése. A fesztivál története egészen 1920-ig nyúlik vissza, ekkor a prágai Szent György Diákkör táborát rendezték meg Gombaszögön. Az évek során ez a szabadegyetem vált a felvidéki egyetemisták rendszeres találkozóhelyévé.  Ez teremtette meg a jelenlegi rendezvény alapjait. A nonprofit fesztivál alapvetően független, ezt szem előtt tartva reagál az aktuális nemzetpolitikai, közéleti kérdésekre. Az idei Gombaszögi nyár két különleges kezdeményezésnek is a helyszíne. Az egyik, az utolsó napon megrendezésre kerülő Szlovákiai Magyar Dal Napja, amit idén rendeznek meg először és máris hatalmas érdeklődés övezi. A másik, egy rendhagyó Guiness-rekord kísérlet, aminek célja felhívni a figyelmet a 2012-ben leégett krasznahorkai vár elhúzódó felújítási munkálataira. A kísérlet a világ legtöbb emberét megmozgató ölelés, a romos vár körbefogásával valósulhat meg. A szervezők ezen kívül gondoskodnak a szellemi táplálékról kerekasztal beszélgetések és előadások formájában, illetve nyár lévén a közös tombolás sem maradhat el.  A HS7, az Intim Torna Illegál, a Tancsapda, a Punnany Massif, külhoni együttesek közül pedig a Semi Holsen és a Southern Comfort is gondoskodik az esti mulatozásról. 

,,Fiatalos, lendületes, magyar!”- MartFeszt

A legfrisebb határon túli fesztivál, amit idén második alkalommal rendeznek meg a Nyugat-Szlovákiában fekvő Martos községben. A tavalyi sikereken felbuzdulva, idén a fesztivál egy nulladik nappal is bővült, így a rendezvény már július 9-13. között várja az érdeklődőket. A szervező a Via Nova Ifjúsági Csoport, amely célja a felvidéki magyar ifjúság nemzettudatának és összetartásának erősítése. Erről árulkodik jelmondatuk is: „Fiatalos, lendületes, magyar!- Új úton a jövőnkért!” A szervezők nem csak a nemzetpolitikai kérdéseket feszegetnek, hanem társadalmi, szociális és kulturális problémákat is napirendre tűztek. Természetesen a könnyedebb témák és a zene is szerepet kap. A tavalyi siker láttán ismét megrendezik a Kövér-Berényi fórumot, ami az idei év nyitóeseménye (Kövér László a fesztivál fővédnöke) és egy asztalhoz ültetik a szlovákiai magyar pártok elnökeit. A focirajongóknak sem kell kihagyniuk a bronzmeccset és a döntőt, a szervezők ezt is beiktatták a színes kavalkádba. A részletes program már megtalálható a fesztivál honlapján.

Perje Zsófia

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »