Forradalom készül Kairóban

A kairói Tahrír tér és Egyiptom kulcsfontosságú közlekedési pontjainak „lerohanására” készülnek az iszlamista Mohamed Murszi hívei a volt államfő tavaly július 3-i elmozdításának első évfordulóján – jelentették kedden egyiptomi napilapok.

A Nemzeti Egység a Törvényesség Támogatására (NETT) nevű, Murszit támogató iszlamista csoport a Facebook közösségi oldalon megjelent közleményében arra hívja fel a tömegeket, hogy a hadsereg által levezényelt hatalomváltás után egy évvel, csütörtökön, foglalják vissza a Mubarak-rezsimet megdöntő forradalom jelképes helyszíneit, és vegyék blokád alá – egyebek mellett – a belügyminiszter, a hadsereg-főparancsnok és egyes főbírók lakhelyeit.

A tervek szerint a csütörtöki megmozdulás előtt a gyülekező pontok azok a mecsetek lesznek, amelyekből a tavalyi hatalomváltást végrehajtó hadsereg elleni, sokszor véres kimenetelű tömegtüntetések indultak.  

A NETT arra szólította fel Murszi és a mögötte álló Muzulmán Testvériség iszlamista mozgalom támogatóit, hogy engedjék szabadon a „düh vulkánját”, így mutatva meg Allahnak a tömeg haragját. A szervezet ugyanakkor felhívta a tiltakozókat, hogy ne lépjék át a békés demonstráció határait, a női tüntetők pedig csak azután vonuljanak a terekre, hogy  azokat a férfiak már megszállták.

A felhívás szerint a csütörtöki akciót ország szerte a „düh napjai” fogják követni, amelyek a tavalyi „államcsíny” után létrejött berendezkedés végét és az egyiptomi forradalom helyreállítását hozzák el. 

A Murszi-kormányt uraló, időközben terrorcsoportnak nyilvánított Muzulmán Testvériség egykori legfontosabb szövetségese, a szalafista an-Núr párt elnöke elítélte az iszlamisták csütörtökre tervezett demonstrációit. A tavalyi hatalomváltás után a fegyveres erők által támogatott átmeneti kormány oldalára átállt Júnisz Mahjún szerint a tiltakozóakciókat kísérő felesleges vérontást meg kell akadályozni. A testvériséget Júnisz arra szólította fel, vegye végre tudomásul, hogy a nép támogatja a jelenlegi status quót, amelyet a nemzetközi közösség is elismert.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »