Közös elnökjelöltet állított a két legnagyobb török ellenzéki párt

A két legerősebb török ellenzéki párt vasárnap hivatalosan is kijelölte közös jelöltjét az augusztusi elnökválasztásra: Ekmeleddin Ihsanoglu tekintélyes muszlim diplomata indul támogatásukkal a tisztért.

Ihsanoglu korábban az 57 iszlám államot tömörítő Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) főtitkára volt kilenc éven át, erről a pozícióról tavaly decemberben lemondott. Most a világinak tartott Köztársasági Néppárt (CHP) és a Nemzeti Cselekvés Pártja (MHP) közös jelöltjeként indul a török államfői tisztért, amelyért várhatóan a jelenlegi török miniszterelnökkel, Recep Tayyip Erdogannal is meg kell majd mérkőznie, aki nem csinált titkot abból, hogy szívesen lenne elnök. A kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) a tervek szerint kedden fogja bejelenteni, kit jelöl az elnöki posztra.

A két párt vasárnap nyújtotta be a közös jelöltállításról szóló hivatalos dokumentumokat a török parlament elnökével, Cemil Cicekkel folytatott találkozón, ezzel Ihsanoglu lett az elnökválasztás első hivatalos jelöltje.

Elemzők szerint a 70 éves mérsékelt politikus megválasztására nem túl nagy az esély, személye ugyanis meglehetősen ismeretlen a lakosság körében. Egy nemrégiben készített közvélemény-kutatás adatai szerint Erdogan mintegy 20 százalékponttal vezet legfőbb vetélytársai előtt.

A 77 milliós lakosú Törökországban augusztusban fognak először közvetlen módon államfőt választani. 

A Köztársasági Néppártot a modern Törökország atyja, Mustafa Kemal Atatürk alapította. Az, hogy az ideológiailag világinak minősített párt muszlim világnézetű jelöltre adta áldását, jól mutatja, hogy igencsak megerősödött a vallásos konzervativizmus az utóbbi években Törökországban. A Kairóban született Ihsanoglu mindazonáltal az OIC első olyan főtitkára volt, aki találkozott a keresztény egyház fejével, és szót emelt utána azért, hogy egyes muszlim országokban szélesítsék a vallási kisebbségek jogait.

MTI

Friss hírek

Piaci körkép: tőkét emel a Lufthansa

Megnyugodtak a piacok kedden, a főbb európai tőzsdék elkezdték ledolgozni tegnapi veszteségeiket és 1-1,5% közötti emelkedést mutatnak. A Lufthansa bejelentette, hogy 2,1 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre részvénykibocsátás formájában.

Read More »

Repülővel küldik vissza Texasból a haiti migránsokat

Texas állam és Mexikó határán több mint 12 ezer Haitiből érkező menekült zsúfolódott össze egy sátortáborban. A migránsok a Del Rio folyó alacsony vízállását kihasználva próbálnak az Egyesült Államokba jutni, de az amerikai hatóságok hétfőtől Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be tartó repülőjáratokkal küldik vissza az embereket.

Read More »

Indul az oltáslottó Romániában

Októbertől a beoltottak számára rendezett nyereményjátékkal próbálják a koronavírus elleni vakcina felvételére ösztönözni a nagyrészt még mindig beoltatlan lakosságot. A román kormány ezen kívül étkezési utalványokat is bevet a cél érdekében, miközben az aktív fertőzöttek száma meredeken emelkedik.

Read More »

Kamatemelést várnak holnap az MNB-től

A Bank of America pénzügyi elemzőstábja hétfői helyzetértékelésében közölte: az MNB-nek a keddi kamatdöntő ülésen még határozott lépéseket kell tennie az eddigi szigorítási intézkedések hatékonyságának erősítésére. Szigorítást vár a Morgan Stanley is.

Read More »